Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Gabona

Srbija se “pohvalila” još jednom zemljom koja neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Vučević je istakao da Gabon u potpunosti priznaje teritorijalnu cjelovitost i integritet Srbije i da ga je Sima obavijestio da njegova država neće glasati za rezoluciju UN-a o Srebrenici, na čemu im je Srbija neizmjerno zahvalna, jer je to „od neprocijenjivog značaja“

Predsjednik Vlade Gabona Raymond Ndong Sima izjavio je da njegova zemlja, koja je “otpriznala” nezavisnost Kosova, ostaje na svojoj poziciji, uključujući i to da neće glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovo je treća zemlja, nakon Mađarske i Rusije, koja je posljednjih dana javno rekla da neće podržati ovu rezoluciju, prenosi FoNet.

Poslije sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem i delegacija dvije zemlje, Ndong Sima je rekao na konferenciji za novinare da Gabon poštuje Srbiju i sve što ona radi, kao i da očekuje isto i sa druge strane „logiku međusobnog poštovanja“.

Gabon podržava Srbiju

Vučević je istakao da Gabon u potpunosti priznaje teritorijalnu cjelovitost i integritet Srbije i da ga je Sima obavijestio da njegova država neće glasati za rezoluciju UN-a o Srebrenici, na čemu im je Srbija neizmjerno zahvalna, jer je to „od neprocijenjivog značaja“.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o obrazovanju kako bi studenti iz te zemlje dolazili da se obrazuju u Beogradu, o poljoprivredi, jer je Srbija spremna da podijeli svoje iskustvo i znanje u toj oblasti, o infrastrukturnim projektima, jer su firme iz Srbije tamo ostale „na dobrom glasu“, kao i o farmaceutskoj industriji i izgradnji objekata u zdravstvu.

Sima je istakao da se u njegovoj zemlji poštuje ono što su u prošlosti – 1970-ih godina, radile firme iz Srbije, posebno na izgradnji puteva, koji su još uvijek u odličnom stanju.

“Ovdje smo da se približimo ljudima koji posjeduju istu stručnost, posebno u domenu poljoprivrede. Nama nedostaje radna snaga, moramo da se mehanizujemo i bavimo prehrambenom industrijom, ona je kod nas deficitarna”, ukazao je Sima.