Srbija u Rumi pravi rekonstrukciju pokolja na Markalama i Tuzlanskoj kapiji

rekonstrukcija-tuzlanske-kapije

Izvjesni eksperti za balistiku, eksplozive i forenziku iz SAD, Francuske, Rusije, Kine, Češke, Nemačke, Izraela i Srbije pokušat će narednih mjeseci na poligonu u Nikincima kod Rume da dokažu da su masakri na sarajevskoj pijaci Markale iz 1994. i 1995. bili režirani, javljaju beogradske Večernje novosti.

Ovaj “projekat” pokušaja falsificiranja događaja iz bliže prošlosti finansirat će Vlada Srbije.

Prema istom izvoru ovi naručeni “stručnjaci” će vještačiti i masakr iz 1992. u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Vase Miskina, odnosno Ferhadiji.

Sagovornik “Novosti”, koji će učestvovati u navedenim “istraživanjima” kaže da je osnovni cilj da se eksperimentalno utvrdi šta je zaista prethodilo tragedijama i šta je i u kojim uslovima esplodiralo na ove tri lokacije.

markale

Pripadnici međunarodnih snaga rade uviđaj na Markalama

Predmet vještačenja bit će, najavljuju, i sva raspoloživa dokumentacija suda u Hagu i Suda BiH, dokumenti tužilaštava, rezultati i svi prateći dokumenti obavljenih uviđaja na tim mjestima, kao i sva ranija veštačenja.

Iako “stučnjaci” još nisu ni počeli s vještačenjem već su uočili “da ova tri masakra”, zajedno s “Tuzlanskom kapijom”, imaju “neke iste slučajnosti”.