Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćamil Duraković za Fokus.ba: Dodik je u panici i služi se izbornim trikovima

BiH

Duraković sa Madeleine Albright u SAD
Duraković sa Madeleine Albright u SAD

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković otputovao je u SAD na poziv nekadašnjeg predsjednika ove zemlje Billa Clintona kako bi učestvovao na plenarnoj diskusiji na godišnjem sastanku Clinton Global Initiative. Riječ je o jednom od najvećih događaja u nevladinom sektoru u svijetu, a Duraković će učestovati u diskusiji pod naslovom “Pomirenje i zajedničko društvo“.

I pored brojnih obaveza u SAD-u Duraković je izdvojio vremena za intervju. Za portal Fokus.ba komentarisao je poteze vladajuće strukture u RS-u vezane za referendum 25. septembra, ali i odluku Ustavnog suda BiH kojom se referendum praktično zabranjuje.

Duraković je govorio i o brojnim problemima građana u Srebrenici, predstojećim lokalnim izborima u BiH te sastanku Clinton Global Initiative.

Hoće li biti moguće formalno-pravno održati referendum u Srebrenici s obzirom da je komisija za referendum formirana mimo institucija općine i Vas kao načelnika?

Ne sumnjam da će vlasti eniteta Republika Srpska naći način da mimo zakona održe referendum u Srebrenici. Vidjeli smo šta su uradili kad sam se oglušio o poziv da formiram opštinsku komisiju za provođenje referenduma: jednostavno su nam nametnuli komisiju iz Banje Luke i popunili su je članovima SNSD-a. Sad se pojavio pitanje biračkih spiskova za referendum jer opštinska izborna komisija neće ustupiti svoje spiskove, ali vjerovatno i u ovom slučaju Milorad Dodik ima neko nezakonito rješenje.

Kako gledate na potez vladajućih struktura u RS-u da nastave sa pripremanjem referenduma pored odluke Ustavnog suda BiH kojom se to zabranjuje?

Sve se ovo odlično uklapa u cijelu koncepciju referenduma koji je sam po sebi jedno veliko kršenje zakona. Referendum kao takav krši Ustav Bosne i Hercegovine, nametanje jednonacionalne stranačke komisije u Srebrenici je u suprotnosti s Ustavom RS, a siguran sam da posla za MUP i Tužilaštvo neće nedostajati ni na dan referenduma. Jer legalnog načina da vlast izvede na glasanje odgovarajući broj građana jednostavno nema.

Mislim da, s obzirom da je referendum još jedan u nizu Dodikovih izbornih trikova, slobodno možemo reći da je zakon najveća žrtva ovogodišnje predizborne kampanje. Jer s jedne strane imamo tu Milorada Dodika u panici da bi mogao izgubiti vlast, koji kroz referendum pokušava skrenuti pažnju s realnih problema građana, a s druge opoziciju koja u svojoj „proreferendumskoj“ retorici nadmašuje i samog Dodika i koja ga pokušava strpati u ćošak i onemogućiti mu da ispoštuje odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma.

Dakle, svi kao da se takmiče ko manje poštuje zakonodavstvo ove države. Ovo je jedna izuzetno ružna poruka građanima Bosne i Hercegovine.

Prije Vašeg odlaska u SAD, kada ste razgovarali sa povratnicima u Srebrenicu, kakvo je njihovo razmišljanje o referendumu i kakva je atmosfera u gradu?

Ovo takmičenje u tome “ko je veći Srbin“ je svakako zabrinjavajuće, posebno za Srebreničane. Takva vrsta retorike onemogućava nam da vodimo normalnu predizbornu kampanju i pričamo o stvarnim problemima građana, već svodi 2. oktobar na izbor između Srbina i Bošnjaka. Po mom mišljenju mi danas trebamo sučeljavati naše ideje, tražiti odgovore na probleme građana, a ne nadmetati se u tome ko više voli svoj narod. Nažalost, SNSD ne nudi stanovnicima naše opštine program već samo jedan cilj: da načelnik Srebrenice više ne bude Bošnjak, koliko god bio uspješan i kvalitetan.

Ljudi su generalno zabrinuti ovom situacijom, i to ne samo povratnici. Srebreničanima, bez obzira na nacionalnost, teško je zamisliti budućnost u našem gradu u situaciji u kojoj smo već više od 20 godina dežurna žrtva dnevnepolitičkih ciljeva banjalučkih političara.

Izgleda da je i referendum potpuno skrenuo pažnju sa problema građana? Kako gledate na to?

Naši problemi su sasvim drugačiji nego što se čini stanovnicima ostatka BiH. Naši problemi su “normalni“: radna mjesta, uništena ratom infrastruktura, nedovoljan ekonomski interes za ovu regiju.

Iz iskustva mogu vam reći da nije jednostavno pronaći njihova rješenja jer svaku pozitivnu tendenciju koju sam uspjeo pokrenuti u svom mandatu u jednom trenutku je počela ometati ta takozvana “visoka politika“.

Trenutno ste u SAD-u na sastanku Clinton Global Initiative. Od kojeg značaja je to za Srebrenicu?

Velika je čast predstavljati moj grad na Clinton Global Initiative, s obzirom da se radi o izuzetno prestižnom događaju, na koji učesnike lično poziva bivši američki predsjednik Bill Clinton. To da će jedan od panela biti posvećen upravo Srebrenici, predstavlja veliko priznanje našoj višegodišnjoj borbi za pravo žrtava na sjećanje, za naše pravo da pravim imenom – genocid – zovemo ovo što se u Srebrenici dogodilo u julu 1995.

Ali mislim i da je jako značajno govoriti o tome kako Srebrenica izgleda danas. Na neki način Srebrenica je fenomen kao zajednica koja je nakon genocida uspjela krenuti u izgradnju zajedničke budućnosti i Srba i Bošnjaka. Mi smo pozitivan primjer, jer ako smo uspjeli mi u Srebrenici, onda može uspjeti svako drugo mjesto na svijetu. Puno je kod nas bilo istraživača genocida, možda je vrijeme da se pokrene istraživanje i tih poslijeratnih odnosa. Koji, uprkos referendumima, predizbornim kampanjama i stranačkim kalkulacijama, ostaju poprilično zdravi, neopterećeni i okrenuti zajedničkoj budućnosti.