Globus

za najteža kaznena djela

Srbija uvodi doživotni zatvor

14/03/2019

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o učiniocima najtežih kaznenih djela

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uslovnog otpusta poslije 25 godina, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za kaznenopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenoga zakonika Stanko Bejatović.

Ulsovni otpust bit će mogućnost, a ne obveza. To je međunarodni standard – kazao je profesor Bejatović za Politiku.

Kaže kako će svaki osuđenik na doživotni zatvor moći poslije 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi kazneno djelo, odlučit će sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o učiniocima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva djece.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je najavio pooštravanje sankcija za kaznena djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost protekli vikend izjavio kako od Evropske unije očekuje potporu za pooštavanje domaće kaznene politike, ocijenivši da “ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.