Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija zbog načina proslave “Oluje” u Kninu uručila Hrvatskoj protestnu notu

Ivica_Dacic1345

Ministarstvo spolјnih poslova Republike Srbije uručilo je danas protestnu notu otpravniku poslova ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću, javlja Anadolu Agency.

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo spolјnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatlјivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije ”Oluja”, tokom koje je ubijeno preko dvije hilјade civila i trajno prognano više od dvjesto hilјada Srba, državlјana Republike Hrvatske.

Ističe se da su, u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, u Kninu 5. avgusta 2015. godine uzvikivane parole koje predstavlјaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba (”Ubi, ubi, Srbina”, ”Za dom spremni”, ”Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina” i dr.), uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom.

“Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i predstavlјa najgrublјe kršenje lјudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Republika Hrvatska član. Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj”, navodi Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije.

Republika Srbija, dodaje se, očekuje od Republike Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno o pitanju zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica.

Ukazuje se i da, kako piše u saopštenju, imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci, nanose ozbilјne negativne posljedice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Republika Srbije očekuje da organizatori i počinioci navedenih djela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama.

Ministarstvo spolјnih poslova Republike Srbije koristi i ovu priliku da Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponovi izraze svog poštovanja, zaključeno je u saopštenju.