Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Egiptu otvoren “Novi Suecki kanal”

egipat-suecki-kanal

Uz svečanu ceremoniju i prisustvo mnogobrojnih evropskih i svjetskih lidera, predsjednik Egipta Abdulfetah Sisis otvorio je “Novi suecki kanal”, javlja Anadolu Agency.

Na ceremoniji otvaranja “Novog sueckog kanala” govorio je egipatski predsjednik Sisi. Nije se moglo ne primjetiti da je Sisi na mjesto događaja stigao u vojnoj, a da je prilikom ceremonije potpisivanja bio u civilnoj odjeći. Sisi je napomenuo da projekat nije mogao biti realizovan u protekle dvije godine zbog, kako je naglasio, terorizma koji se u tom periodu dešavao u Egiptu.

“Egipćani su odbacili terorizam, jer su tražili izgradnju i uređenje, a ne razaranja i uništenje. Egipatski narod je izgradio Suecki kanal u veoma teškom ekonomskom i sigurnosnom stanju. Terorističke grupe nastoje unazaditi zemlju i stoje na putu njenog razvoja. Te ljude nazivam ‘ljudima zla'”, kazao je Sisi.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Francuske Francois Hollande, jordanski kralj Abdullah, predsjednik Sudana Omer al-Beshir, predsjednik Jemena Abdurrabbu mansur Hadi, kralj Bahrejna Hamad Bin Isa, palestinski predsjednik Mahmud Abbas, predsjednik Iraka Fuad Masum te drugi predstavnici iz regiona i svijeta.

Poziv na ceremoniju otvaranja kanala upućen je mnogima, no ne i predstavnicima Turske, Irana, Sirije i Izraela.

Suecki kanal poznat je i kao “žila kucavica” Egipta. Po naredbi Sisija, izgradnja “Novog sueckog kanala” paralelno uz stari počela je 5. avgusta prošle godine. Očekuje se da će novi kanal donijeti veliku materijalnu korist Egiptu, a zbog činjenice da je kanal plovan u oba smjera smatra se da će to biti najprometnija pomorska ruta između Evrope i Azije.

Dužina novog kanala je 72 kilometra. Sastoji se od 35 novoizgrađenog kanala i 37 kilometara starog kanala koji je samo produbljen i proširen. Prva probna plovidba novim kanalom upriličena je 25. jula.