Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbijanska carina poziva putnike da koriste granice okolnih zemalja

1443083223722785

Uprava carina Srbije poziva sve putnike iz Srbije da zbog zatvaranja hrvatskih graničnih prijelaza promjene pravac kretanja i put nastave preko neke od okolnih zemalja.

Uprava carina priopćava da se prema podacima od 14 sati, vozila sa srpskim registarskim oznakama ne propuštaju preko graničnih prijelaza ka Hrvatskoj, ali da putnici koji imaju srpsku putovnicu i idu pješice ili u vozilima stranih registarskih oznaka mogu ući na teritoriju Hrvatske, javlja Tanjug.

“Višednevna blokada graničnog prijelaza Batrovci uvjetovala je stvaranje 15 kilometara dugačke kolone teretnih vozila, a mnoga od njih ne mogu promijeniti smjer kretanja, jer su uvjetovani međunarodnim dozvolama za transport koje im nalažu da se kreću tim pravcem”, istiću u priopćenju.

Kako navode, oni vozači koji nisu uvjetovani spomenutim dozvolama imaju mogućnost da se upute na neki od najbližih alternativnih prijelaza poput Sremske Rače i Malog Zvornika ukoliko im za tovar treba inspekcijski pregled ili ka prijelazu Badovinci ukoliko im takav pregled nije neophodan.

U protekla 24 sata promet teretnih vozila na prijelazima Sremska Rača i Mali Zvornik dodatno je pojačan, tako da je preko prijelaza Sremska Rača prešlo ukupno 496, a preko Malog Zvornika 414 kamiona.

Promet robe se, zbog nedovoljne propusne moći tih prijelaza, usporeno odvija, jer se u razdobljima kada se stvore kolone, teretna vozila naizmjenično propuštaju.

Kolona na izlazu, na prijelazu Sremska Rača, duga je oko 3 kilometra, dok na Malom Zvorniku trenutno na izlazu nema zadržavanja.

Granični prijelaz Šid otvoren je za putnički promet, ali se na ulazu u Hrvatsku vozila selektivno propuštaju, što znači da je ulazak putničkim vozilima srpsihe registarskih oznaka i dalje onemogućen.

Carinska služba Srbije u suradnji s pograničnom policijom, od ponoći 23. rujna 2015. godine, provodi mjere koje je uvela Vlada Republike Srbije koje podrazumijevaju zaustavljanje prometa robe hrvatskog podrijetla, kao i teretnih vozila s hrvatskim registrskim oznakama.