Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić prošao poligraf

aleksandar-vucic111

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić dobrovoljno se u nedjelju podvrgnuo ispitivanju na poligrafu nakon optužbi u medijima o navodnim pritiscima na vlasnika lista Kurir, a ministar policije rekao je na izvanrednoj press-konferenciji da je Vučić prošao poligrafsko ispitivanje.

Policija će provesti “detaljnu i brzu istragu”, koja će pokazati “ko je i s kakvim ciljem organizirao širenje laži protiv premijera i pokušaj destabilizacije zemlje”, izjavio je ministar Nebojša Stefanović na konferenciji na kojoj novinarima nisu bila omogućena pitanja.

Stefanović je naglasio kako će “policija pokazati da je Srbija pravna država” kojom “neće vladati kriminalci”, te da će “spriječiti destabiliziranje zemlje”.

Stefanović, koji je i potpredsjednik Vučićeve Srpske napredne stranke i njegov blizak suradnik, naglasio je kako se srbijanski premijer “dragovoljno podvrgnuo detektoru laži, kako bi odgovorio na optužbe” objavljene u nedjeljnom broju Kurira.

Kurir je objavio izvode iz krivične prijave po kojoj je navodno premijer Vučić sa svojim bratom Andrejem Vučićem i urednikom tabloida Informer Draganom Vučićevićem te direktorom tog lista Damirom Dragićem pokušao nagovoriti bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica da lažno optuži vlasnika tog lista Aleksandra Rodića.

“Vučić i Vučićević su me tjerali da smjestim Rodiću”, istaknuo je Kurir na naslovnici te u tekstu u kojem se daju navodi iz krivične prijave nekadašnjeg direktora lista Aleksandra Kornica.

Kako je najavio ministar unutarnjih poslova, policija će tokom dana “pokušati doći i do Aleksandra Kornica” kako bi ga saslušala, a o daljem radu i eventualnom kvalificiranju tog djela bi se trebalo očitovati tužiteljstvo.

Stefanović je potvrdio u nedjelju da je policija uhapsila muškarca, za kojeg tvrdi da je pripadnik “barske kriminalne grupe”, koji je u 24 sata osam puta zatečen na prilazu Vučićevoj kući.

Stefanović je objasnio da je riječ o S. M, rođenom 1973., koji je bio pripadnik policije Republike Srpske i Srbije do 2009., a zadnjih godina je u vezi s barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

“Maksimalno su pojačane mjere sigurnosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne dužnosnike za koje se smatra da mogu biti ugroženi”, naglasio je Stefanović.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je kao neviđene napade na premijera Vučića, ocijenivši kako je “cilj takve hajke destabiliziranje Srbije”, te naglasio da “odgovor mora biti potpuno jedinstvo svih državnih institucija”.

“Budućnost Srbije nema alternative, a jedini dokazano uspješan put je nastavak državne politike vlade Srbije i premijera Vučića, koja je ostvarila velike ‎rezultate u proteklom periodu”, citiraju beogradski mediji Dačićevu ocjenu i poruku da Vučić “uživa apsolutnu podršku građana Srbije”.

“Neviđeni napadi na premijera Vučića u danima kada je upravo završio najuspješniji posjet Kini u ‎nekoliko zadnjih desetljeća, kada je donijeta povijesna odluka o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima s EU-om i u predvečerje ministarskog vijeća OESS-a, kad će Srbija biti diplomatska prijestolnica svijeta, potvrđuju da je cilj takve hajke destabiliziranje Srbije”, ocijenio je Dačić.