Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen projekat jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata

izbjeglice porodica migranti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias i šef Ureda međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco održat će sutra zajedničku konferenciju za novinare u Sarajevu povodom završetka regionalnog projekta jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu.

Ured međunarodne organizacije za migracije (IOM) od jula 2014. do novembra 2015. godine provodio je regionalni projekt jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu.

Cilj projekta, koji finansira Fond za razvoj IOM i Vlada Italije, jeste jačanje prekogranične saradnje u identificiranju i istraživanju slučajeva trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

IOM je pripremio izvještaj s preporukama koje se odnose na jačanje prekogranične saradnje, osmišljenih u saradnji sa pravosudnim i agencijama za provođenje zakona iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Ove preporuke predstavljaju područja koja je potrebno poboljšati i popis radnji i mjera predloženih zemljama u regiji u cilju jačanja prekogranične saradnje.

Finalni izvještaj, pregled rezultata i preporuke predstavit će vođa projekta iz IOM ureda u Sarajevu Andrea Dabizzi.

Pres-konferencija će biti održana, s početkom u 11.00 sati, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.