Globus

Srpska premijerka pitala Google, rečeno joj da Srbija nije na crnoj listi

19/10/2018

Nakon informacija da je kompanija Google stavila Srbiju na “crnu listu”, Kabinet predsjednice Vlade Srbije priopćio je u petak da su iz te kompanije dobijena “čvrsta uvjeravanja” da je riječ o “tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu”.

U priopćenju, objavljenom na službenim stranicama Vlade Republike Srbije, se navodi da je premijerka reagirala čim su se te informacije pojavile na društvenim mrežama i direktno stupila u kontakt sa menadžmentom kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Predsjednica Vlade i njen tim zadužen za digitalizaciju, cijelog dana su u neposrednom kontaktu s predstavnicima kompanije Google od kojih su dobili čvrsta uvjeravanja da je riječ o tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu”, stoji u priopćenju.

Iz kabineta predsjednice Vlade su naveli da očekuju “najskorije rešenje ovog tehničkog problema i nastavak normalnog funkcionisanja svih servisa kompanije Google u Srbiji” i izrazili uvjerenje da će se uskoro o svemu izjasniti i kompanija Google.

“Zbog istinitosti informiranja cjelokupne javnosti, Kabinet predsjednice Vlade apelira da se ovako važne informacije najprije provjere, a objavljivanjem neprovjerenih informacija narušava se imidž Srbije, povjerenje naših građana i otežava situacija poslovnoj zajednici”, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

Portal Vice prenio je ranije da je kompanija Google stavila Srbiju na crnu listu zemalja i ukinula saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite, zbog čega su korisnici Google usluga u Srbiji ostali bez alatki koje su koristili za poslovanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.