Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srpska premijerka pitala Google, rečeno joj da Srbija nije na crnoj listi

Ana Brnabic

Nakon informacija da je kompanija Google stavila Srbiju na “crnu listu”, Kabinet predsjednice Vlade Srbije priopćio je u petak da su iz te kompanije dobijena “čvrsta uvjeravanja” da je riječ o “tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu”.

U priopćenju, objavljenom na službenim stranicama Vlade Republike Srbije, se navodi da je premijerka reagirala čim su se te informacije pojavile na društvenim mrežama i direktno stupila u kontakt sa menadžmentom kompanije Google u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Predsjednica Vlade i njen tim zadužen za digitalizaciju, cijelog dana su u neposrednom kontaktu s predstavnicima kompanije Google od kojih su dobili čvrsta uvjeravanja da je riječ o tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu”, stoji u priopćenju.

Iz kabineta predsjednice Vlade su naveli da očekuju “najskorije rešenje ovog tehničkog problema i nastavak normalnog funkcionisanja svih servisa kompanije Google u Srbiji” i izrazili uvjerenje da će se uskoro o svemu izjasniti i kompanija Google.

“Zbog istinitosti informiranja cjelokupne javnosti, Kabinet predsjednice Vlade apelira da se ovako važne informacije najprije provjere, a objavljivanjem neprovjerenih informacija narušava se imidž Srbije, povjerenje naših građana i otežava situacija poslovnoj zajednici”, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

Portal Vice prenio je ranije da je kompanija Google stavila Srbiju na crnu listu zemalja i ukinula saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite, zbog čega su korisnici Google usluga u Srbiji ostali bez alatki koje su koristili za poslovanje.