Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Srpski plaćenik moli Putina za pomoć: Neće ga nijedna ruska jedinica

placenik jokic
FOTO: Screenshot

Kazao je kako je jedinica u kojoj se borio rasformirana i da su druge jedinice odbile potpisati ugovor s njim

Srpski plaćenik Aleksandar Jokić, koji se borio na ruskoj strani u Ukrajini, snimio je videoporuku upućenu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Požalio se Jokić kako nema rusko državljanstvo, zbog čega bi mogao biti protjeran u svoju matičnu zemlju, piše Lenta.ru.

Ako bude protjeran u Srbiju, prijeti mu 25 godina zatvora jer je učestvovao u ratu u stranoj državi. Jokić u videu tvrdi da je zbog svojih ratnih zasluga dobio niz odlikovanja, uključujući medalju za “oslobođenje” Mariupolja. Tvrdi da je bio i ranjen.

Kazao je kako je jedinica u kojoj se borio rasformirana i da su druge jedinice odbile potpisati ugovor s njim. Poručio je da bi želio ostati u Rusiji i nastaviti braniti ruske interese u zoni “specijalne vojne operacije”.

Političar mu obećava pomoć

Zastupnik iz Državne dume Aleksandar Hinštajn obećao je da će se pronaći rješenje. “Kolege iz ministarstva unutarnjih poslova već rade na rješavanju problema. Srbinu će se izdati privremeni azil. Situacija je malo složenija jer on nije sklopio ugovore s ministarstvom obrane, već s dobrovoljačkim formacijama Donjecke Narodne Republike (DNR)”, kazao je.

Dodao je da je već stupio u kontakt sa šefom takozvane DNR-a Denisom Pušilinom i da će uskoro predsjedniku poslati peticiju da Jokiću dodijeli rusko državljanstvo. Potvrdio je da je Rusija u četiri navrata odbila dodijeliti državljanstvo Jokiću.

Početkom januara predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o dodjeli ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju u ruskim oružanim snagama i članovima njihovih porodica.