Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srušio se poljoprivedni avion, pilot srećom preživio pad

avion
Foto: Ilustracija

Poljoprivedni avion kojim je upravljao pilot Radovan Šegrt (65) iz Novog Sada srušio se u Apatinu kod Ribareva tokom prskanja pšenice u poljoprivrednom preduzeću “Delta Agrar”.

Pilot na sreću nije povrijeđen a uzrok pada aviona tipa Dromader vlasništvo Avio-kluba iz Zrenjanina je kvar na motoru.

Prema riječima pilota Radovana Šegrta, nesreća se dogodila pred sam kraj avio-tretmana koji je obavljan uz Lovačku šumu kod Ribareva.

Iako okrenut naglavačke, uz lakše povrede ruke i vrata, Šegrt je uspio da napusti letjelicu kako bi dočekao dolazak pomoći. Pilot kaže da je tokom svoje dugogodišnje karijere imao nekoliko manjih incidenata, te da je veoma srećan što je u ovoj nezgodi uspio da izbjegne ulijetanje u šumu za koju vjeruje da sigurno ne bi preživio.

– Na samoj parceli koju smo tretirali nalazi se i komad šume koji je neophodno nadletati kako bi se obavilo prskanje. U poslednjem naletu, kada sam krenuo podizati letelicu, došlo je do gašenja motora. Umesto uletanja u krošnje uspeo sam avion usmeriti na susednu oranicu, ali nakon izbegavanja stabala i kanala jedan od točkova je uleteo u mekano tlo što je izazvalo prevrtanje – kaže Šegrt za Alo i dodaje da je brzina kojom je padao bila oko 100 kilometara na sat.

Letjelica će u narednim danima biti transportovana u dijelovima za Novi Sad kada će se izvršiti procjena materijalne štete. Uviđaj su izvršili policijski službenici u pratnji javnog tužioca, a o događaju je obaviješten Centar za utvrđivanje nesreća u saobraćaju u Beogradu čiji je će inspektor u narednom periodu utvrditi tačan uzrok pada letjelice.