Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: U svijetu povećana mogućnost širenja zaraznih bolesti

angela merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas na sastanku ministara zdravstva zemalja grupe G20, koji se održava u Berlinu, izjavila da je zbog sve veće mobilnosti u svijetu značajno povećana mogućnost širenja zaraznih bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasila je da je stoga potrebno intenzivirati saradnju na međunarodnom nivou kako bi se doprinijelo ukupnom zdravlju ljudi u svijetu.

U svome obraćanju prisutnima, Merkel je posebnu pažnju skrenula na opasnost zaraznih bolesti.

“Agresivni patogeni posebno mogu predstavljati globalnu prijetnju, čak i ekonomskim kretanjima”, kazala je Merkel, dodajući da je virus ebole najbolji primjer tome.

“Pružena je značajna pomoć ali je očigledno stigla kasno. Sve se sporo odvijalo i nije bilo potrebne koordinacije”, naglasila je njemačka kancelarka, istakavši da je potrebno naučiti lekciju iz ove situacije.

Napomenula je da je veoma važno uvijek imati u vidu da je zdravstvo vrlo važan faktor ekonomskog rasta, dodajući da je potrebno ubrzati razvoj novih lijekova koji će pomoći ljudima.

Na kraju je dodala da, u ime Njemačke koja predsjedava G20, apeluje na Argentinu, koja će naredne godine predsjedavati ovom grupom zemalja, da na vrhu liste prioriteta zadrži pitanje zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Hermann Grohe je istakao da je, zbog povećanih zdravstvenih prijetnji u svijetu, potrebno da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima na raspolaganju veća finansijska sredstva.

Sastanak ministara zdravstva zemalja G20, koju čini 19 najrazvijenijih zemalja svijeta, zajedno sa Evropskom unijom, završava u subotu.