Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je pronađeno u kući u kojoj je ubijen Osama bin Laden?

osamaa

Američka obavještajna služba objavila je niz dokumenta o bivšem lideru Al-Kaide Osami bin Ladenu, a radi se o dokumentima koji su zaplijenjeni tokom akcije u Pakistanu 2011. godine u kojoj je likvidiran.

Dokumenti o Osami bin Ladenu objavljeni su nakon što je poznati novinar Seymour Hersh izjavio kako američke vlasti iznose neistine kada je u pitanju akcija iz 2011. godine.

Među objavljenima nalazi se oko 100 dokumenata u printanoj i multimedijalnoj formi. Riječ je o dokumentima iz Bin Ladenovog privatnog života, kao i drugim poput pisama i formulara za uključenje u terorističku organizacije.

Također, među objavljenim dokumentima nalazi se i knjiga poznatog američkog novinara Boba Woodwarda “Obamini ratovi”, brojni naučni radovi o ekonomiji Njemačke, ekonomskoj i vojnoj snazi Francuske, te mnogobrojne karte i video igrice.

Među pitanjima koja se nalaze na formularima za pristupanje u organizaciju između ostalog mogu se primjetiti pitanja poput “Želite li izvršiti samoubilački napad?”, kao i “Kada postanete šehid koga želite da obavijestimo?”. Objavljeni su i dokumenti na arapskom jeziku u kojima Bin Laden poziva na napade na SAD-e koji će izazvati veliku pažnju u javnosti.

Podsjetimo, bivši lider terorističke organizacije Al-Kaide Osama Bin Laden likvidiran je u maju 2011. godine u akciji izvedenoj u mjestu Abbottabad, nedaleko od glavnog pakistanskog grada Islamabada. Bin Laden je bio osumnjičen za planiranje niza terorističkih napada protiv SAD-a. FBI ga je postavio među deset najtraženijih osumnjičenika zbog njegove umiješanosti u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, kao i teroristički napad 11. septembra 2001. godine.