Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijem u kremlju

Šta je sve Putin danas rekao majkama i suprugama ruskih vojnika na frontu

putin ss 3

Ruske televizije nisu emitirale izjave majki ubijenih vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu primio majke i supruge ruskih vojnika koji ratuju u Ukrajini. Sastanak se dogodio nakon brojnih molbi porodica ruskih vojnika, koje su se žalile na nedostatak osnovne opreme i groznih uslova.

U nekoliko navrata majke ruskih vojnika upadale su u urede ruske vojske za mobilizaciju.

Snimku susreta emitirali su ruski mediji. Putin je na početku sastanka rekao kako “lično dijeli bol majki koje su izgubile svoje sinove”, ali je nedugo zatim počeo govoriti o “lažnim vijestima” o ratu u Ukrajini, pa rekao:

“Internet je put prevara i laži, ničemu ne možete vjerovati”.

Putin je majkama rekao i da je telefonom razgovarao s vojnicima na frontu:

“Razgovarao sam s njima i iznenadili su me svojim raspoloženjem, svojim stavom. Nisu očekivali da ću ih ja nazvati. Ti razgovoru daju mi razloga da ih nazovem herojima. To je istina”.

Ustvrdio je i kako cijelo rusko vodstvo, što uključuje i njega, “dijeli bol majki”.

“Razumijemo da ništa ne može nadomjestiti izgubljenog sina, izgubljeno dijete, a naročito ne majkama, kojima svi dugujemo živote”.

“Napravit ćemo sve da se ne osjećate zaboravljenima, sve što je u našoj moći da imate rame na koje se možete osloniti”, rekao je Putin, dodavši da “ne žali” zbog odluke o pokretanju onog što Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini” te opisao rat kao “prelomni trenutak” u kojem je Moskva konačno ustala protiv “zapadne hegemonije”.

Ruske televizije nisu emitirale izjave majki ubijenih vojnika.