Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta kažu roditelji koji su djecu poslali na Zlatibor da uče ratovati (FOTO)

kamp vojni djeca

– Od onoga što ovdje nauče imaće koristi u životu – ova kratka rečenica sublimira stav roditelja koji je odlučio da svoje troje djece, sinove od 10, 12 i 15 godina dovede u vojni kamp na Zlatiboru, koji organizuje Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Još “zanimljivije”, ili možda ekstremnije, je shvatanje jedne majke, koja kaže da bi bilo sramota da njen sin, inače mladić od 24 godine, ne zna da rasklopi “kalašnjikov” jer je to, izgleda, po njenom sudu znanje koje bi svi trebalo da imaju. Zbog čega, nije baš najjasnije.

Fizičke vježbe, sklekovi, gađanje, trčanje, korištenje oružja, neke su od stvari kojima se mališani na ovom mjestu bave već nekoliko dana. Ovo je inače prvi put u Srbiji, da mladi, od kojih niko nema više od 24 godine, danima pohađaju vojnu obuku i uče patriotske lekcije iz srpsko-ruske istorije pod okriljem ratnih veterana iz Srbije i Rusije, donosi priču beogradski NIN, koji je na licu mjesta video i kako kamp izgleda.

U svakom slučaju, djeca tamo barataju oružje, a osim replika, u upotrebi su i vazdušne puške i pištolji.

Izgleda su roditelji ti koji zapravo svoju djecu “guraju” na ovakva mjesta, jer misle da će im to “koristiti u životu”. Da li je u pitanju nekakav kompleks, želja da im djeca “očvrsnu”, ili nešto treće, tek zabrinjava to što neki roditelji nemaju problem sa tim da im se djeca na ovom mjestu, direktno od ratnih veterana, uče patriotizmu, a mnogi će pomisliti, i ratovanju.

Jedan od njih je i Nenad Andrašić, koji je u kamp doveo svoja tri sina od 10, 12 i 15 godina. On je i sam bio u Rusiji na jednom sličnom mjestu. Za sinove kaže da im je interesantno, da “ne gube pažnju ni za trenutak”, kao i da smatra da će od onoga što ovdje nauče imati koristi u životu.

– Dobro je znati sve to – kaže za NIN Todor Vukelić (17), sin organizatora kampa Željka, koji je instruktor za snajpersko gađanje, jer je u kampu u Rusiji osvojio prvo mjesto u ovoj disciplini. Pod punom “ratnom opremom”, on već “komaduje” svojim vršnjacima.

Djeca, to naravno, vide na svoj način:

– Zanimljivo mi je sve ovo, svašta učimo – kaže jedan od najmlađih polaznika omladinsko-patriotskog kampa na Zlatiboru, čije je postojanje ovih dana u javnosti podiglo pravu buru, jer se radi o mjestu gdje dječaci i djevojčice, između ostalog, uče i kako da rukuju oružjem, i sve to po zamisli ratnih veterana iz Srbije i Rusije.

Ovaj dječak ima 11 godina, a u kamp je došao sa drugom, na prijedlog oca. Kaže da odlično govori engleski i da je odličan đak, a koliko ga sve ovo zanima, svjedoči i to da bi, po sopstvenom priznanju, “volio bi da bude programer, putuje po svijetu, posjeti poseti London, Njujork i Los Anđeles”. Da ga kompjuteri zanimaju više nego “ratna obuka”, svjedoči i to da je do te mjere izverziran, pa je, kako kaže, sa računara koji je koristio “upao” na učiteljski, piše NIN.

Vojni veterani učesnike “Prvog omladinskog patriotskog kampa – Zlatibor 2018” obučavaju, između ostalog, da pucaju iz pištolja i puške i kako da prepoznaju eksplozivne naprave. Za to se koriste vjerne replike oružja i vazdušne puške, a umjesto eksploziva instruktori koriste petarde.

NIN navodi da je organizator ove, u najmanju ruku neobične obuke Savez vojnih veterana Srbije, čiji je predsjednik Željko Vukelić, ujedno i predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koji je ratovao u Hrvatskoj. Obuka se izvodi na sličan način kao u takvim kampovima u Rusiji, a sprovode je, između ostalih, i ruski veterani iz udruženja “E.N.O.T. korpus”.

U njihovim kampovima u aprilu i septembru 2017. i aprilu 2018. bili su mladi iz Srbije koje je vodio Vukelić. On navodi da se osim vojne obuke, borilačkih vještina i fizičkih vježbi, polaznici kampa uče prvu medicinsku pomoć, protivpožarnu zaštitu i alpinizam, a da su večernji sati rezervisani za “patriotska predavanja iz istorije o srpskim ratovima i srpsko-ruskim odnosima, kao i za gledanje ratnih filmova…”.

Na zahtjev NIN-a da kaže za koji se rat djeca spremaju, Vukelić odgovara:

“Ne spremamo ih za rat već za odbranu. I ministar Aleksandar Vulin govorio je o potrebi za predvojničkom obukom”.

Na pitanje NIN-a otkud saradnja sa Rusima i da li se radi o ruskoj propagandi, Vukelić odgovara:

“Neka dođu ovdje svi oni koji misle da je propaganda. Mi smo ovdje dobrovoljno, niko nas ne primorava”.

Psiholog Marina Paunović za NIN je objasnila da bi vojni rok za neke muškarce mogao da bude proces sazrijevanja, ali da se u kampu na Zlatiboru obučavaju djeca i da to može da predstavlja potencijanu bombu u međuljudskim odnosima.

– Djeca nemaju svijest o rizicima i posljedicama. Učiti ih da u organizovanim kampovima koriste oružje i pojačavati im osjećaj patriotizma u specijalizovanom kampu može biti posebno provokativo i okidajuće u smislu da normalno postane “dozvoljavanje igre sa životom”, kao i korištenja oružja onda kada za to nije mjesto, niti vrijeme.