Deutsche Welle

Šta planira Merkel: Procurio plan za popuštanje lockdowna u Njemačkoj

Njemačka kancelarka strahuje od naglog porasta broja infekcija koronavirusom u slučaju prebrzog otvaranja

U njemačke medije procurio je plan kancelarke Angele Merkel za otvaranje privrede, javlja Deutsche Welle.

Merkel je na online konferenciji s članovima konzervativne parlamentarne skupine CDU/CSU rekla da otvaranje mora biti “oprezno i postupno” ako zemlja želi izbjeći brzi povratak u lockdown, pišu njemački mediji pozivajući se na izvore koji su učestvovali na konferenciji.

Njemačka kancelarka strahuje od naglog porasta broja infekcija koronavirusom u slučaju prebrzog otvaranja.

“Ne možemo si priuštiti nagle skokove”, rekla je Merkel na sastanku.

Deutsche Welle podsjeća da je Njemačka u lockdownu najmanje do 7. marta, a prije isteka tog roka, sljedeće srijede, Merkel će se naći s premijerima saveznih pokrajina kako bi pokušala dogovoriti najbolji način izlaska iz lockdowna.

Šta planira Merkel?

Njemačka kancelarka jučer je na online konferenciji rekla kolegama iz CDU-a/CSU-a da se Njemačka trenutno, dok zemljom kruže brzošireće varijante koronavirusa, nalazi u trećem valu zaraze.

Merkel je ustvrdila da bi popuštanje restrikcija trebalo ići u tri faze.

Prva faza odnosi se na popuštanje restrikcija koje se odnose na osobne kontakte među kućanstvima, nakon čega bi uslijedilo popuštanje u području školstva i sporta. Treća faza uključivala bi otvaranje restorana i kulturnih institucija.

Svako popuštanje trebao bi pratiti rast kapaciteta za testiranje na koronavirus, javlja Deutsche Welle. Savezna vlada planira građanima omogućiti besplatan pristup brzim testovima na koronavirus do prve sedmice marta.

Glavni prioriteti

Jedan od glavnih prioriteta, navode njemački mediji, trebalo bi biti vakcinisanje nastavnika i odgojitelja u vrtićima. Vrtići i osnovne škole su u ponedjeljak otvoreni u 10 njemačkih pokrajina.

Sedmodnevna incidencija u toj zemlji, koja označava broj novih slučajeva u sedam dana na 100.000 ljudi, trenutno iznosi 60.5. Na zadnjem sastanku Angele Merkel i saveznih premijera rečeno je da incidencija na kojoj može krenuti lokalno popuštanje mjera iznosi 35.

Ali, incidencija jako varira po regijama. U Baden-Württemberg incidencija je oko 45, a u Thüringiji se kreće oko 119.