Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Šta se dešava oko Bakhmuta: Prigožin traži od Šojgua da spriječi “odsijecanje jedinica Wagnera”

prigozin

U pismu koje je objavila njegova služba za medije, Prigožin je rekao da je “napad velikih razmjera” planiran za kraj marta ili početak aprila

Bitka za ukrajinski grad Bakhmut traje mjesecima. U vrijeme velike ukrajinske kontraofanzive u kojoj je oslobođena okolica Kharkiva, što se dogodilo krajem ljeta, Bakhmut je slovio kao jedino mjesto na ratištu gdje ruske okupacione snage napreduju.Tada se govorilo o vjerovatnom padu grada. No, prošlo je pola godine, a Rusi su svojim očekivanjima o skorom ulasku u grad uspjeli pridodati samo “vidimo grad”. Bakhmut se drži. A, vijesti s tog dijela fronta su zadnjih dana utihnule.

No, daleko od toga da je tiho, i dalje se vode žestoke bitke. Posljednjih sedmica pisalo se o dosta narušenim odnosima na relaciji Wagner – regularna vojska, odnosno na relaciji Prigožin – vlast u Kremlju. Sada je Jevgenij Prigožin, osnivač i šef plaćeničke grupe Wagnera, pisao ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. Pismo je objavio na Telegramu.

U pismu Prigožin piše kako vagnerovci drže 70 posto Bahmuta.

U pismu koje je objavila njegova služba za medije, Prigožin je rekao da je “napad velikih razmjera” planiran za kraj marta ili početak aprila.

“Situacija je teška, jako teška, neprijatelji se bore za svaki metar”, kaže Prigožin.

“Tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako biste spriječili da privatna vojna kompanija Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica za specijalnu vojnu operaciju”, rekao je, upotrijebivši termin koji koristi Moskva za svoj rat u Ukrajini.

Bilo je to prvi put da je Prigožin objavio takvu prepisku s ministrom odbrane, kojeg je često kritizirao zbog vođenja rata.

Mnogi smatraju da potez Prigožina da napiše i objavili spomenuto pismo ima dva moguća cilja: ili da zavara ukrajinsku komandu ili pokušati svaliti krivicu na Šojgua ako se navodni ukrajinski kontranapad pokaže uspješnim.

Prigožin je rekao i da je Šojguu ponudio detalje ukrajinskog plana, kao i vlastiti prijedlog da mu se suprotstavi, ali te detalje nije javno obznanio. Nije rekao kako zna za namjere Ukrajine.

Kakva je trenutna situacija

Rusi su posljednja dva dana, tokom 19. i 20. ožujka, nastavili s napredovanjem oko Bakhmuta, javlja ISW. Na jugozapadnom dijelu grada probili su se južno od Ulice Koršunškoho. Na sjeveru grada približili su se industrijskom kompleksu AZOM.

Prema ruskim vojnim blogerima, vagnerovci djeluju na pet frontova unutar samog grada. Navodno su se približili na 800 metara od zgrade gradske uprave, što bi značilo da su zaista sve bliže centru grada.

Čini se da su ruski izvori posebno zabrinuti zbog mogućnosti ukrajinskih protunapada u Bakhmutu, a nekoliko ih tvrdi da se ukrajinske snage gomilaju zapadno od Bahmuta u blizini Kostjantinivka i Časiv Jara.

Ukrajinski Glavni štab je izvijestio da su 19. i 20. marta ukrajinske trupe odbile ruske napade na sam Bakhmut, te na još nekoliko mjesta u samoj okolici.