pretresi na 70 lokacija

Velika akcija u BiH i Sloveniji, planirano hapšenje više od 50 osoba

sipa

Tužilaštvo BiH i SIPA istražne aktivnosti su realizovali u zajedničkom istražnom timu s partnerskim insitucijama R Slovenije

Policijski službenici SIPA, provode više aktivnosti lišenja slobode i pretresa, na području Zenice i drugih gradova, a koje su usmjerene ne otkrivanje i krivičnog gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizovani kriminal i pranje novca. Tužilaštvo BiH i SIPA istražne aktivnosti su realizovali u zajedničkom istražnom timu s partnerskim insitucijama R Slovenije.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava sa područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferisan iz Bosne i Hercegovine u R Sloveniju, od više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

Istraga je vođena u koordinaciji sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije, koje su određene istražne aktivnosti, koji se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su i u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 lica.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u tijeku, u ovom trenutku Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja, saopćeno je iz tog tužilaštva.