Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta su turski istražitelji otkrili na snimkama sigurnosnih kamera

mercedes khashoggi3

U okviru istrage o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija utvrđeno je kako je neposredno prije ubistva na lokaciji prirodnog parka Beogradska šuma u Istanbulu, vršeno izviđanje vozilom diplomatskih tablica koje je u vlasništvu Generalnog konzulata Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).

Republičko tužilaštvo u Istanbulu nastavlja istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2. oktobra u zgradi Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istražne ekipe pregledaju snimke sigurnosnih kamera oko zgrade konzulata Saudijske Arabije, ali i snimke iz drugih dijelova Istanbula.

U okviru pomenutih aktivnosti do sada je prikupljeno oko 2.000 sati videozapisa sa ukupno 137 sigurnosnih kamera iz istanbulskih četvrti Levent i Sultanahmet, kao i područja aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Na osnovu videozapisa praćeno je kretanje 15-članog saudijskog tima zaduženog za Khashoggijevu likvidaciju. Policija je pratila njihova kretanja prije i poslije ubistva novinara Khashoggija.

Ono što je, između ostalog, potvrđeno je da su dan prije ubistva, 1. oktobra, tri osobe iz Saudijske Arabije redovnim letom doputovale u Istanbul, a nakon što su se smjestile u hotel, otišle su do zgrade saudijskog konzulata.

Druga ekipa iz konzulata je istog dana, 1. oktobra, vršila izviđanje na lokaciji prirodnog parka Beogradska šuma u Istanbulu, a to je obavljeno vozilom dilomatskih tablica u vlasništvu Generalnog konzulata Saudijske Arabije. Policijske ekipe došle su do fotografija koje to potvrđuju.

Na snimcima se također vidi kako uposlenici konzulata 1. oktobra provjeravaju da li je vozilo tipa minibus proporcionalno s ulazom u konzulat, odnosno da li nesmetano može ući i napustiti dvorište konzulata.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.