Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija

“Štajerska straža” traži migrante po granici, danas ih je policija razoružala

stajerska straza2

Za 41 osobu izvršena je provjera identiteta, a kod sedmorice je oduzeto oružje odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike pa su upućeni na analizu

Slovenska policija danas je u blizini Krškog razoružala više osoba, pripadnike tzv. Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, koji su zadnjih sedmica vikendom patrolirali na dijelovima granice s Hrvatskom tražeći ilegalne migrante.

Kako je izvijestila televizijska postaja POP-TV, to se dogodilo u jutarnjim satima kad su članovi te udruge imali okupljanje u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje, prenosi Hina.

Vijest je za medije potvrdio i Anton Štubljar iz policijske uprave Novo Mesto, zadužene za taj sektor granice.

“Policija je primijetila naoružanu grupu osoba odjevenih u maskirne uniforme. Za 41 osobu izvršena je provjera identiteta, a kod sedmorice je oduzeto oružje odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike pa su upućeni na analizu”, kazao je Štubljar, šef odjela za granicu i strance.

Ako se potvrdi da je riječ o pravom oružju i da se radi o prekršaju, policija kaže kako namjerava podnijeti optužni prijedlog protiv spomenutih osoba.

Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenska vlada želi obuzdati promjenom nekih zakona kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsjećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice jer su to ovlasti koje pripadaju samo policiji i vojsci.

Nedavno je o kontroverznim “seoskim stražama”, za koje neki smatraju da su paravojne udruge, održan sastanak vladinog Vijeća za nacionalnu sigurnost, a vlada je najavila i zakonske promjene kako bi se djelovanje i aktivnosti tih formacija obuzdalo i dovelo u zakonske okvire.