Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanje u Grčkoj će na svojoj koži osjetiti svi Evropljani

grcka

Nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio da Grčka nije uplatila ratu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura što je ovu zemlju uvelo u tehnički bankrot, sedmi u njenoj modernoj historiji, a o pitanju nastavka pomoći kreditora i provedbi neophodnih reformi građani će odlučivati na referendumu 5. jula, grčki penzioneri od ranih jutarnjih sati u redovima ispred banaka čekaju kako bi im bio isplaćen dio penzija.

Inače, odlukom grčke vlade zatvorene banke, i jutros su, kao i jučer vrata otvorile penzionerima, kojima će biti isplaćen dio penzija, odnosno 120 eura za prethodni mjesec.

Nekoliko dana uoči referenduma o pitanju nastavka pomoći kreditora i provedbi neophodnih reformi, rasprave o “za” i “protiv”, kako javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz Atine, mogu se čuti i među penzionerima u redovima ispred banaka.

Markos Antoniu, jedan od penzionera u redu ispred banke u Atini je novinaru AA rekao kako ne smatra da će situacija krize kakva danas jeste ostati ograničena samo na Grčku.

“Krizu kroz koju prolazi Grčka trenutno, uskoro će okusiti cijela Evropa. Neka ne misle da kriza na njih neće imati uticaja. Na redu su Italija i Španija i vrlo brzo ćete ovakve scene gledati u njihovim gradovima. Na kraju neće ostati ništa od Evrope, jer ona nažalost nije preduzela nikakve preventivne mjere u vezi sa ovom krizom. Stanje u Grčkoj uskoro će na svojoj koži osjetiti svi drugi Evropljani. Priča se da će nam Turska pomoći, ja ipak vjerujem da će Grčka uspjeti da sve ovo izdrži. Mi Grci smo kroz historiju preživjeli mnoge nedaće, preživjećemo i t ovo”, rekao je Antoniu.

Dimitris Papageorgios ekonomsku politiku aktuelne vlade ne smatra ispravnom.

“Ukoliko se nastave ovi redovi ispred banaka to znači da kao država idemo ka jednoj veoma opasnoj situaciji. To također znači da smo u nekoj vrsti ekonomskog rata. Godinama sam živio u Njemačkoj. Ta je zemlja još osamdesetih godina davala signale da bi mogla doći u situaciju da druge smatra svojim kolonijama, Na kraju se to ispostavilo tačnim”, rekao je Papageorgios.

On je napomenuo kako nova vlada nije uspješna u vođenju zemlje i zato su “državu za samo pet mjeseci doveli u ovakvo stanje.”

“Što se referenduma tiče ja glasam ‘za’ jer ako kažemo ‘ne’ zaustavit ćemo priliv novca u Grčku, a tek onda ćemo gledati scene kakve nikada nismo. To bio bio naš kraj”, dodao je Papageorgios.

Angiliki Markopulu kaže da kako je radosna što je uspijeva uzeti bar dio penzije.

“Hvala Bogu uspjela sam uzeti dio penzije. To naravno ne znači da stvari ide na bolje. Pogledajte samo ove redove, kako tužna slika. To znači da trebamo prekinuti trgovanje s kreditorima. Naravno, u Grčkoj nema tako hrabrog političara. Naši su političari kukavice i rade šta im Evropa kaže”, kazala je.

Vasilis Yanoplus s druge strane vjeruje premijeru Aleksisu Tsiprasu, ali smatra kako sada mora biti posebno oprezan s obzirom na stanje u kojem se zemlja nalazi.

Program pomoći Grčkoj od 245 milijardi eura od Evropskog stablizirajućeg mehanizma okončan je u utorak u ponoć, dok su razgovori između Atine i međunarodnih kreditora o njegovom nastavku propali u subotu.