Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majkić otišla jedan dan u penziju i dobila otpremninu od 28.000 KM

BiH

dusanka majkic

Negdje krajem protekle godine, objavljen je podatak da je u cijelom Parlamentu BIH tokom protekle godine najviše zarađivala zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić, inače poznata po žestokim kritikama nerada i javašluka u državnim institucijama BiH.

Majkićeva je tokom protekle godine, u prosjeku, svakog mjeseca primala oko 7.300 KM, odnosno devet prosječnih plaća u državi ili približno 25 prosječnih penzija u državi!

Ali, to je ono što je manje-više poznato svima, budući da su mediji proteklih godina iscrpno izvještavali i upozoravali na nebrojene privilegije bh. parlamentaraca.

No, postoji i još jedan “set privilegija” bh. parlamentaraca o kojima javnost manje zna budući da ih koristi tek mala grupa zastupnika koja tokom trajanja mandata steknu uvjete za odlazak u redovnu penziju.

[quote_box_right]Novim rješenjem od 27. maja, Dušanki Majkić je utvrđen koeficijent plaće u visini 8,50 sa dodatkom 0,50 posto na osnovnu platu za svaku godinu radnog staža. U tom trenutku, Majkićeva je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža![/quote_box_right]

Parlamentarci su i o tome vodili računa, pa su u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH precizirali da se zastupnicima koji steknu uvjete za odlazak u penziju na ime otpremnine isplati jednokratna “pomoć” u iznosu šest njihovih plaća!

Tako je zastupnici Dušanki Majkić 25. maja ove godine izdato rješenje o “prestanku statusa stalno zaposlene poslanice zbog odlaska u penziju po sili zakona”.

Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna “pomoć” u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njenih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije, dakle 27. maja ove godine, Dušanka Majkić je dobila još jedno rješenje – ovoga puta o “sticanju statusa stalno zaposlene poslanice”, što će reći da je u penziji provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.

Novim rješenjem od 27. maja, Dušanki Majkić je utvrđen koeficijent plaće u visini 8,50 sa dodatkom 0,50 posto na osnovnu platu za svaku godinu radnog staža. U tom trenutku, Majkićeva je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža!

Cijeli manevar s odlaskom u penziju bio je sračunat s jasnim ciljem da naplati otpremninu u iznosu od 28.000 KM, jer je Majkićeva šest mjeseci prije jednodnevnog odlaska u penziju obnovila mandat na parlamentarnim izborima i stekla formalne uvjete za status profesionalnog zastupnika, sa svim privilegijama koje taj status nosi, piše Slobodna Bosna.