Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici Alepa spas od napada pronalaze u pećinama (FOTO)

alep-pecina-1

Stotine porodica iz sirijskog Halepa spas od žestokih zračnih napada kojima je ovih dana izložen grad pronalaze u pećinama u okolini nekadašnjeg ekonomskog centra Sirije.

Prije ratnih dejstava koja su počela 2011. godine, u Halepu je živjelo blizu tri miliona stanovnika, većinom Arapa. U posljednje dvije sedmice istočni dio Halepa je pod snažnim, intenzivnim bombaškim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i šiitske milicije.

Prema informacijama novinara AA sa terena, stotine porodica spas od napada pronalazi u pećinama na područjima koje kontroliše sirijska opozicija.

Dane i noći provode bez struje, a problem je i dolazak do pitke vodom.

Abdulhey je ranjen u Firdevsu, dijelu Halepa. Sa porodicom je spas našao u pećini zajedno sa još nekoliko desetina porodica koje ovdje čekaju kraj zračnih i kopnenih napada na istoku Halepa.

“Nakon što sam ranjen, izgubio sam osjećaj za sigurnost. Zbog toga sam sa porodicom i rodbinom došao ovdje. Hladno je. U nekim porodicama ima bolesne djece. Pećinu ne možemo zagrijati, ne možemo naći hranu”, ispričao je Abdulhey.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine. Godinu dana kasnije, počeli su žestoki sukobi u i oko Halepa čiji je istočni dio za samo nekoliko sedmica pod kontrolu stavila sirijska opozicija.

Žestoki napadi u posljednje vrijeme rezultirali su ogromnim razaranjem Halepa u kojem trenutno rade samo tri pekare.

Najgoru humanitarnu krizu Halep proživljava od prošle godine kada su se u bombardovanja uključile i ruske zračne snage.

Iz Civilne zaštite Halepa juče su saopćili da je na području istočnog Halepa u posljednje dvije sedmice izvedeno 2.000 zračnih napada u kojima je život izgubilo više od 600 civila. Ranjeno je 2.000.