razmijenili mišljenja

State Department: Američki i kineski zvaničnici održali u Pekingu iskrene i produktivne razgovore

state department
FOTO: Screenshot

Kritenbrink, američki ambasador u Kini Nicholas Burns i službenica Vijeća za nacionalnu sigurnost Sarah Beran sastali su se sa zvaničnicima kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxuom i Yang Taom, navodi se u saopćenju State Departmenta

Američki ambasador i zvaničnik State Departmenta održali su u ponedjeljak iskrene i produktivne razgovore s kineskim zvaničnicima i jasno stavili do znanja da će se Washington zalagati za svoje interese, saopćio je State Department.

Posjeta Pekingu Daniela Kritenbrinka, pomoćnika državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, uslijedila je nakon prošlosedmičnih kineskih kritika američkog ministra odbrane Lloyda Austina, koji je tražio odgovarajući sastanak sa svojim kineskim kolegom.

Kritenbrink, američki ambasador u Kini Nicholas Burns i službenica Vijeća za nacionalnu sigurnost Sarah Beran sastali su se sa zvaničnicima kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxuom i Yang Taom, navodi se u saopćenju State Departmenta.

– Dvije strane su razmijenile mišljenja o bilateralnim odnosima, pitanjima preko Tajvanskog moreuza, kanalima komunikacije i drugim stvarima. Američki zvaničnici jasno su stavili do znanja da će se Sjedinjene Države energično takmičiti i zalagati se za američke interese i vrijednosti. Dvije strane su imale iskrene i produktivne razgovore u sklopu tekućih napora da se održe otvorene linije komunikacije i da se nadogradi nedavna diplomatija na visokom nivou između dvije zemlje – navodi se u saopćenju.

Uoči Kritenbrinkove posjete, jedne kineske državne novine kritizirale su njegovo putovanje kao više motivirano ciljem Washingtona da se predstavi kao strana koja traži komunikaciju, prenosi Reuters.