dogovor sa česima

Steže se NATO obruč oko Putina i Rusije, SAD su danas najavile jedan važan savez

Ovaj će sporazum, kada bude sklopljen, pomoći u stvaranju sveobuhvatnog okvira za kodificiranje već postojeće suradnje između naše dvije vojske, formalizirajući procedure i osiguravajući transparentniji, predvidljiviji i robusniji okvir za bilateralnu i poboljšanu suradnju NATO-a

Sjedinjene Države pozdravljaju današnju najavu češke ministrice odbrane Jane Černochove o početku pregovora o bilateralnom sporazumu o odbrambenoj saradnji.

Kada bude sklopljen, ovaj će sporazum produbiti naše blisko sigurnosno partnerstvo, dodatno ojačati suradnju u NATO operacijama i zajedno doprinijeti kontinuiranom rastu transatlantske sigurnosti, saopštio je danas Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Sporazum se temelji na odredbama NATO-ovog Sporazuma o statusu snaga (SOFA) i sličan je drugim bilateralnim sporazumima koje su Sjedinjene Države sklopile s drugim saveznicima u NATO-u, uključujući mnoge susjede Češke uz istočni bok NATO-a.

Ovaj će sporazum, kada bude sklopljen, pomoći u stvaranju sveobuhvatnog okvira za kodificiranje već postojeće suradnje između naše dvije vojske, formalizirajući procedure i osiguravajući transparentniji, predvidljiviji i robusniji okvir za bilateralnu i poboljšanu suradnju NATO-a.

Naši savezi su golemi izvor američke snage. Od 1993. Sjedinjene Države i Češka Republika blisko su surađivale na širokom spektru pitanja važnih za obje zemlje, NATO savez i svijet. Otvaranje ovih konzultacija s Češkom Republikom odražava našu predanost ponovnom potvrđivanju i ponovnom osnaživanju američkih saveza kako bi se suočili sa zajedničkim sigurnosnim izazovima, istovremeno štiteći zajedničke interese i vrijednosti, saopšteno je iz State Departmenta.

Biden: Rat u Ukrajini je u kritičnoj fazi

Američki predsjednik Joe Biden danas je razgovarao s ukrajinskim premijerom Denisom Šimihalom, koji je jutros bio u Bijeloj kući.

“Razgovor je bio dobar. Zahvalio je američkom narodu na potpori, razumije da je značajna. Razgovarali smo i kako održati sve glave na okupu u kontekstu Europe, Europske unije i ostalih, kako bismo zajedno zaustavili Putinovu brutalnu agresiju”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je govorio i o agencijama u Ukrajini koje rade na razotkrivanju ruskih ratnih zločina te im zahvalio na “golemom trudu”

“Cijeli svijet vidi što se sad događa. Rusija je sad lansirala svoju ofenzivu kako bi zauzela još teritorija na istoku Ukrajine. Rad je sad u kritičnoj fazi, u kojoj se postavljaju temelji za iduću fazu rata”, ustvrdio je Biden.

“Amerika i saveznici “rade što je brže moguće” kako bi dostavili Ukrajincima oružje potrebno za obranu zemlje”, rekao je Biden, najavljujući novi paket vojne pomoći vrijedan 800 miliona dolara.

Stiže oružje i tone vojnog materijala

Danska će izdvojiti još 90 miliona eura vojne pomoći Ukrajini, a Španija 200 tona vojnog materijala, rekli su premijeri dviju zemalja koji su posjetili Ukrajinu, prenose agencije.

Mette Frederiksen je tokom posjeta Kijevu rekla da će Danska Ukrajini dati još oružja u vrijednosti 90 miliona eura, čime će se ukupna vojna pomoć skandinavske države povećati na 146 miliona eura.

Frederiksen je u četvrtak obišla Borodjanku, predgrađe ukrajinske prijestolnice, zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, prenosi Reuters.

“Brod španske mornarice isplovio je danas za Poljsku s 200 tona streljiva i opreme. Prevozi 30 kamiona, nekoliko specijalnih vozila za teške terete i 10 manjih vozila s vojnim materijalom koji će biti prevezeni u Ukrajinu”, rekao je.

Madrid je dosad isporučio Ukrajini desetak aviona s vojnim materijalom, podsjeća francuska agencija France Presse.