Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Iz OHR-a za Fokus o prijetnjama iz Banje Luke: Na potezu su policija i tužitelji

Prosvjed podrške Dodiku u Banja Luci
20, April, 2022, Banja Luka - A rally was held in Banja Luka under the slogan Sloboda, initiated by the RS Veterans' Organization, and the reason for the gathering is the decision of the High Representative Christian Schmidt to suspend the Law on Immovable Property for the Functioning of the RS Public Authority until the final decision of the BiH Constitutional Court. Zeljka Cvijanovic, Milorad Dodik. Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages 20, april, 2022, Banja Luka - U Banja Luci je odrzan skup pod sloganom Sloboda, ciji je inicijator Boracka organizacija RS, povod za okupljanje je odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS do konacne odluke Ustavnog suda BiH. Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

OHR snažno podržava slobodu izražavanja, ali istovremeno žali zbog činjenice da su najviši zvaničnici BiH i RS sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji

OHR snažno podržava slobodu izražavanja, ali istovremeno žali zbog činjenice da su najviši zvaničnici BiH i RS sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je bio odgovor iz Ureda visookog predstavnika Christiana Schmidta na naš upit u vezi sa jučerašnjim prijetnjama smrću visokom predstavniku na skupu “Sloboda” kojeg su navodno organizovale boračke organizacije.

Tokom skupa, pojedini prisutni su pjevali pjesmu u kojoj su pozivali na ubistvo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluči policija i tužioci – naveli su iz OHR-a.

VEZANI TEKST Dodik i Cvijanović uživali dok su okupljeni pjevali da će ubiti Schmidta

Povodom tog skandaloznog događaja, oglasila se i Ambasada SAD na Twitteru.

Sjedinjene Države podržavaju slobodu govora i mirno okupljanje. Po svemu sudeći, većina građana koji su se okupili u Banjoj Luci na takozvanom protestu “Sloboda” odgovorno je koristila ova prava.

Nažalost, iz video snimka događaja jasno je i da drugi nisu, uključujući i one koji su izveli pjesmu u kojoj se prijeti nasiljem prema visokom predstavniku.

Kakvo god mišljenje o visokom predstavniku, prijetnje nasiljem protiv njega u bilo kom obliku, uključujući pjesmu, su odvratne i neopravdane. Ispravna reakcija zrelog i odgovornog političkog lidera kada se suoči s ovakvim ponašanjem je da ga osudi i preduzme korake da ga zaustavi, a ne oprosti”, istakli su iz Ambasade.