Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka estonije

Već jedna zemlja Evropske unije rusku agresiju zvanično označila kao genocid

buca grobnica tw

Estonski parlament glasao je za označavanje ruskog napada kao “genocida nad ukrajinskim narodom” te su pozvali druge vlade i međunarodne organizacije da učine isto

Estonija je jedna od prvih zemalja u EU koja je rusku agresiju u Ukrajini označila kao genocid, javlja EuroNews.

Estonski parlament glasao je za označavanje ruskog napada kao “genocida nad ukrajinskim narodom” te su pozvali druge vlade i međunarodne organizacije da učine isto.

Mariana Betsa, estonska ambasadorica u Ukrajini, na Twitteru je potez svoje države opisala kao “doista istorijsku odluku”.

“Rusija mora snositi punu odgovornost za svoje užasne zločine”, dodala je Betsa.

Genocid je u međunarodnom pravu definiran kao ciljano ubijanje ljudi iz određene nacionalne, etničke, rasne ili vjerske skupine, s namjerom uništenja te skupine.

Ukrajinske snage kažu da su pronašle masovne grobnice i dokaze o civilima koji su upucani vezanih ruku i nogu, dok istražitelji tvrde da imaju dokaze o nečemu što se čini namjernim ubijanjem civila u Buči, gradu na periferiji Kijeva. Rusi odbacuju tvrdnje da su ciljali u civile.

Latvija je ponovila izjavu Estonije, također priznajući ruske akcije u Ukrajini kao “genocid”.

Šef estonskog parlamenta Juri Ratas u saopćenju kaže da su ruske oružane snage počinile sistemske i masovne ratne zločine protiv naroda u Ukrajini.

“Ove zločine ideološki potiču političko i vojno vodstvo Ruske Federacije i njezina nacionalna propagandna tijela”, dodao je.

Ratas je u saopćenju naveo da su djela genocida počinjena nad civilnim stanovništvom u Buči, Borodjanki, Irpinu, Mariupolju, Hostomelu te u mnogim drugim ukrajinskim naseljima, prenosi EuroNews.