Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pristižu reakcije

Stigla prva reakcija iz Ukrajine na Putinovo “primirje”, oglasio se i Biden

76. General debate of the UN General Assembly
21 September 2021, US, New York: Joe Biden, President of the United States, speaks during the 76th General Debate of the UN General Assembly at United Nations headquarters in New York. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

I američki predsjednik Joe Biden se osvrnuo na Putinovu naredbu privremenog prekida vatre te izrazio skepsu oko njegovih pravih namjera

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je naredio primirje u Ukrajini koje će trajati dan i po. Primirje je, saopćio je danas Kremlj, Putin naredio kako bi se obilježio Božić, koji pravoslavci slave u subotu.

Na tu odluku reagovao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je odbacio Putinov poziv na primirje. Kremlj je, podsjetimo, ranije objavio da je Putin naredio svom ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede 36-satno primirje na cijelom ratištu u Ukrajini, koje će trajati od podneva sutra po lokalnom vremenu do ponoći 7. januara.

“Kao prvo: Ukrajina nije napala strani teritorij i ne ubija civile. To čini Ruska Federacija. Ukrajina uništava samo pripadnike okupatorske vojske na svom teritoriju”, objavio je Podoljak na Twitteru.

“I kao drugo: Rusija mora napustiti okupirane teritorije – samo tada ćemo imati ‘privremeno primirje’. Zadržite licemjerje za sebe”, poručio je Podoljak.

I američki predsjednik Joe Biden se osvrnuo na Putinovu naredbu privremenog prekida vatre te izrazio skepsu oko njegovih pravih namjera.

“Nerado komentarišem ono što Putin govori. No ovo mi je bilo zanimljivo. 25. decembra i za Novu godinu mu nije bio problem bombardirati bolnice, jaslice i crkve. Mislim da on zapravo želi malo predahnuti”, rekao je Biden novinarima, a prenosi CNN.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio bi svaki prekid vatre u Ukrajini tokom pravoslavnog Božića, rekao je glasnogovornik.

Ipak je dodao da nikakvo privremeno primirje neće zamijeniti pravedan mir u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.