Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lider nip-a

Konaković reagovao na izlazak SBiH i NES-a iz Osmorke: Pitam ih, šta je bolji put?

elmedin konakovic ss

Govorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih nivoa vlasti značiti za Osmorku

Nakon današnjeg sastanka Osmorke sa vodstvom SNSD-a u Doboju, lideri NES-a i Stranke za BiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić saopštili su da napuštaju koaliciju. Vrlo brzo reagovao je i lider Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković. Kaže – ako od trenutne situacije imaju bolju opciju, onda je moraju ponuditi, a ako je u pitanju populizam – doći će na naplatu.

Tvrdi, neki unutar koalicije su očito idealizirali rješenja.

Govorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih nivoa vlasti značiti za Osmorku.

“Nas bez njih ima tačno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi. Pitam ih šta je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?“, upitao je.

Podsjetimo, zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH su i ranije najavljivali da je moguće da napuste Osmorku. Danas su medijima nezvanično napomenuli i da im je smetao izostanak Demokratske fronte. Konaković podcrtava da je to bila isključivo odluka stranke koju predvodi Željko Komšić, kao i da se sa NES-om i SBIH-om razgovaralo otvoreno o svemu.

“Nismo očekivali da kolege sa kojima sjedite povuku tako nekorektan potez. Ne postoji na političkoj sceni neko ko je ostao a da je tako nekorektnim potezima riješavao pitanja. Čini mi se da su podlegli pritiscima”, rekao je.

Dodaje da će svoje poteze morati pojasniti glasačima.