Globus

koronavirus u italiji

Stigle brojke koje su vlasti u Lombardiji bacile u očaj: “Ovo nije dobro”

26/03/2020

Veliki porast novih slučajeva koronavirusa u najpogođenijoj italijanskoj regiji

Ponovo je porastao broj zaraženih osoba u pokrajini Lombardija u jednom danu, koja uključuje glavni grad regije Milano. Danas je zabilježeno novih 2.500 slučajeva, a jučer ih je bilo 1643, izjavio je predsjednik pokrajine Attilio Fontana, a prenosi ANSA. Objasnio je pritom da još nisu napravljene precizne analize koja su područja najviše pogođena.

– Ne znam je li ovo vrhunac epidemije ili smo nešto propustili, mogu samo reći da sam lično zabrinut, brojke nisu dobre. Došlo je do snažnijeg rasta u odnosu na prethodne dane, rekao je Fontana.

S druge strane Fabrizio Nicastro, šef Nacionalnog instituta za astrofiziku te član grupe za analizu virusa Covid-19, rekao je za Ansu da je vrhunac epidemije u Italiji jako blizu.

Poručio je također da bi ta se krivulja mogla opet uzdignuti ako bi situacija sa zaraženim osoba eksplodirala u nekoj drugoj regiji osim tri koje su najteže pogođene – Lombardia, Emilia Romagna i Veneto.

Jučer je broj novih zaraženih koronavirusom u Italiji bio u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 hiljada slučajeva.

Međutim, od rekordna 4821 novog slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3957, u ponedjeljak 3780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3491.

Sadašnjica je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava koronavirusa narastao na 7503.

Cijela Italija je u karanteni koja službeno istječe 3. aprila, ali čak i ako broj novih zaraženih nastavi padati gotovo niko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute.

Komentari

Autor: Jutarnji list

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.