Globus

Hvar

Stigli nalazi obdukcije: Italijanskog biznismena ubio “tihi ubica”

14/08/2019

Koncentracija od samo 0,04 posto može biti smrtonosna

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija (57) potvrdio je sumnje da je on preminuo usljed udisanja ugljen monoksida.

Ugljen monoksid zovu i tihi ubica – to je bezbojni je plin bez mirisa i okusa, ne iritira sluznicu pa onda ne čudi da žrtve ne mogu na vrijeme reagirati. Zbog toga su smrtne posljedice za one koji su mu izloženi česte.

Razlog pogubnosti ovoga plina, čije su žrtve najčešće zimi , je što se pri udisanju veže uz hemoglobin jednako kao i kisik. No, ugljen se monoksid 150 do 300 puta lakše veže od kisika to znači da će nakon njegova udisanja ‘istisnuti’ zrak iz krvotoka pa će se žrtva zapravo ugušiti.

“Pri vezivanju CO za hemoglobin nastaje spoj karboksihemoglobin koji stvara hipoksiju odnosno nedostatak kisika potrebnog za rad svih organa. Naravno, težina posljedica udisanja CO ovisi o njegovoj koncentraciji u zraku”, objašnjava toksikolog Franjo Plavšić. Dodaje kako su oštećenja koja tako nastaju na primjerice mozgu velika i bez mogućnosti oporavka.

Koncentracija od samo 0,04 posto može biti smrtonosna ako joj je osoba dovoljno dugo izložena. Stručnjaci kažu da naprimjer čak i sto puta manja koncentracija kod radnika koji rade u prostorima s raznim ‘loživim’ uređajima tokom osam sati rada može izazvati glavobolju. Kad je koncentracija veća od 1 posto žrtva će se onesvijestiti već nakon nekoliko udaha a nakon nekoliko minuta će umrijeti.

Simptomi akutnog trovanja s CO uvelike su slični gripi. Naime, CO djeluje na središnji živčani sustav pa izaziva glavobolju, vrtoglavicu, grčeve a srce ubrzano rad dok je tlak povišen. Može doći i do zatajivanja rada drugih organa poput pluća, bubrega, odumiranja mišića, oštećenja srčanog mišića.

Zrak u potpalublju jedrenjaka ”Atlantia”, u kojem su se jučer otrovali italijanski turisti i u kojem traje intenzivan pregled policije i inspektora raznih profila, još je toksičan i opasan. I to jako.

Da je to tako, mogli su se uvjeriti i prolaznici na hvarskoj rivi jer je, kako su nam ispričali, pozlilo jednom policajcu kojeg je odvezla Hitna pomoć, piše Jutarnji.hr.

– Cijelo jutro policija ulazi i izlazi iz potpalublja. Čovjek s maskom i bocom za kisik uđe, pa se zadrži možda nekoliko minuta, pa opet izađe. I tako svako malo. Plinovi u potpalublju su očito prejaki. Ubrzo je stigla Hitna pomoć pa je, u pratnji dvojice, pak, van izašao drugi čovjek kojem je na leđima pisalo krim-policija. Njega su uveli u vozilo Hitne, a koliko se moglo vidjeti kroz staklo, unutra su ga hladili fasciklom – ispričao je za Jutarnji.hr očevidac.

Saznaje se da je s krim-tehničarom u vozilu Hitne odvezen preventivno u ambulantu i vještak jer su obojica zbog lošeg zraka u potpalublju osjetila nelagodu.

Osim hvarskih i splitskih policajaca, na mjestu uviđaja se nalaze i njihove italijanske kolege koji nadgledaju svaki korak istrage, a upravo su na brod pristigli i vatrogasci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.