Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stipe Mesić pred povjerenstvom za Agrokor: Novac nema miris ni ideologiju

stipe mesic

Istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora za Agrokor pod predsjedavanjam Orsata Miljenića danas je započelo sa saslušavanjem svjedoka od kojih je prvi svjedočio Stjepan Mesić, koji je obnašao premijersku i predsjedničku dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Povjerenstvo je pozvalo kao svjedoke Ivicu i Antu Todorića, s tim da se Ivica nije odazvao, dok se Ante, njegov sin, ispričao zbog zdravstvenog stanja.

Dio postavljenih pitanja odnosio se na period kada je Mesić bio premijer u hrvatskoj Vladi, u vrijeme provedbe privatizacije i začetka hrvatskog kapitalizma u kojem se Agrokor i formirao, a dio na desetogodišnji period Mesićevog predsjedanja državom, od 2000. do 2010, kada je Agrokor doživio svoj najveći rast.

Govoreći o provedbi pretvorbe i privatizacije u vrijeme Domovinskog rata, Mesić je istaknuo kako je osobno bio protiv načina na koji su privatizirana velika poduzeća iz socijalističkog perioda, no kako nije imao mogućnost utjecati na procese stvaranja tadašnjih tajkuna.

Kazao je kako se o privatizaciji odlučivalo u tadašnjem Fondu za privatizaciju, ali kako se o pretvorbi najvećih poduzeća uvijek raspravljalo u Uredu predsjednika Franje Tuđmana.

Mesić je povjerenstvu kazao kako se sa ocem Ivice Todorića, Antom, upoznao i sprijateljio polovicom 60-ih godina u zatvoru Stara Gradiška, no kako to poznanstvo nije utjecalo na njegov kasniji stav prema poslovanju Agrokora.

“Novac nema mirisa, pa nema ni neke prevelike ideologije”, rekao je Mesić u odgovoru na pitanje člana povjerenstva Nikole Grmoje o tome je li istina da su u fazi stvaranja kapitalizma u Hrvatskoj, stvorene dvije ideološke struje tajkuna.

Mesić je priznao da je predlagao tadašnjem predsjedniku Tuđmanu Antu Todorića kao ministra poljoprivrede u Vladi kojoj je tada bio na čelu, smatrajući ga sposobnim za obavljanje te dužnosti, no kazao je kako taj prijedlog Tuđman nije usvojio.

Mesić je kao hrvatski predsjednik dobivao službena izvješća o poslovanju Agrokora te je upozoravao nadležna tijela da ispitaju slučaj, rekao je, no odgovori su bili uvijek da je postupanje u tijeku.

“Uvijek su bili izvidi u toku”, kazao je Mesić.

Na pitanje je li imao saznanja o nepravilnostima tijekom pretvorbe Unikonzuma u Konzum, i postoji li mogućnost da nije reagirao zbog poznastva sa Antom Todorićem, Mesić je rekao:

“Ne, nitko mi nikad nije donio nikakav takav dokument kojim bi obrazložio nezakonitost bilo koje radnje, pa čak ni ove koju mi spominjete, ali da sam dobio, reagirao bih.”

Mesić je rekao kako za vrijeme obnašanja svojih brojnih državnih dužnosti nije posjećivao Agrokorove tvrtke niti je Ivica Todorić u to vrijeme ikada od njega tražio nekakve usluge.

Prije saslušavanja prvog svjedoka, Stipe Mesića, povjerenstvo je usvojilo ukupno 18 svjedoka koji će svjedočiti u četiri naredne sjednice.

HDZ-ov i HNS-ov dio povjerenstva preglasao je ostale u nastojanju da pred povjerenstvom svjedoči premijer Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks, ministrica Martina Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak.