Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"predvidljiv korak"

Stižu reakcije na Putinovu mobilizaciju: “I dalje je sve po planu, zar ne?”

putin ss

Američki ambasador u Kijevu opisao je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kao znak neuspjeha i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati ukrajinski otpor ruskoj agresiji

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim u javnosti, rekli su jutros ukrajinski dužnosnici. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ovaj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve.

Dodao je da Vladimir Putin očito pokušava prebaciti krivnju za početak “neisprovociranog rata” s Ukrajinom na Zapad.

“I dalje je sve po planu, zar ne? Život ima sjajan smisao za humor”, napisao je.

Američki ambasador u Kijevu opisao je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina kao znak neuspjeha i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

“Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha”, tvitala je ambasadorica Bridget A. Brink, samo nekoliko minuta nakon što je počelo emitovanje govora ruskog čelnika.

“Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, dodao je Brink.

Sir Tony Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za Sky News da je djelomična mobilizacija Vladimira Putina “prilično značajna eskalacija” ukrajinskog rata.

“Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom na leđima, odbili su mobilizirati jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnijenje. Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbijao od početka rata. Sada, ne znam vjeruje li on u to ili ne, ali to je očito vrlo značajan korak naprijed u retorici koja se događa”, dodao je.

Njemački ministar privrede osudio je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. “Ovaj potez je loš i pogrešan”, rekao je ministar privrede Robert Habeck novinarima u Berlinu.