ANTHONY EDWARDS

NBA zvijezda kažnjena zbog homofobnih komentara, kritikovao ga i legendarni Abdul-Jabbar

edwards

Edwardsa je kritizirao i legendarni Kareem Abdul-Jabbar

Vodstvo NBA lige kaznilo je košarkaša Minnesota Timberwolvesa Anthonyja Edwardsa (21) s 40.000 dolara zbog homofobnih komentara na društvenim mrežama. Edwards je u videu objavljenom na njegovom Instagram profilu davao homofobne komentare dok je posmatrao grupu ljudi koji su stajali na trotoaru. Video je kasnije izbrisan, a mladi košarkaš se izvinio.

“Ono što sam rekao bilo je nezrelo, uvredljivo i bez poštovanja i strašno mi je žao”, napisao je Edwards u tweetu. “Neprihvatljivo je koristiti taj jezik na tako bolan način, za to nema nikakvog opravdanja. Odgojen sam bolje od toga”, dodao je košarkaš koji ima više od milion pratitelja.

Timberwolvesi su također izrazili razočaranje Edwardsovim komentarima. “Razočarani smo jezikom i postupcima koje je Anthony Edwards pokazao na društvenim mrežama. Timberwolves je predan tome da bude inkluzivna i gostoljubiva organizacija za sve i izvinjava se za uvredu”, istaknuo je predsjednik kluba Tim Connelly.

Edwardsa je kritizirao i legendarni Kareem Abdul-Jabbar na svom blogu. “Bilo bi lako svesti ovo na Edwardsovu nezrelost, jer ima samo 21 godinu. Problem je u tome što smo vidjeli previše poznatih sportaša i vlasnika kako dospijevaju na naslovne stranice šireći rasizam, seksizam ili homofobiju. To je vrlo štetno za sport uopće i održava stereotip o glupim sportašima.”