Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednički izbori

Stižu rezultati iz Nevade, loše vijesti za Donalda Trumpa

New Project (24)

Država u koju su trenutno sve oči uprte je Nevada, koja daje šest elektora

Izbori za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država večeras bi trebali biti okončani, barem što se brojanja glasova bitnih za konačan ishod tiče.

Država u koju su trenutno sve oči uprte je Nevada, koja daje šest elektora.

Prema trenutnoj računici, izazivač, kandidat Demokrata Joe Biden, čeka upravo tih šest elektora iz Nevade kako bi stigao do brojke od 270 elektora koja je nedostižna za protivnika, i koja bi značila pobjedu.

Nakon što je jučer prekinuto brojanje, u popodnevnim satima je ponovo nastavljeno, a stigli su i prvi rezultati. A, oni potvrđuju dosadašnja predviđanja, Biden je sve bliže Bijeloj kući.

Svi elektorski glasovi za koje je i AP projicirao pobjedu

Svi elektorski glasovi za koje je i AP projicirao pobjedu

Prije nego je brojanje jučer prekinuto, Biden je imao nešto manje od 8.000 glasova viška u odnosu na Trumpa. Nakon što je brojanje danas ponovo nastavljeno, prednost Bidena je počela rasti. Pa tako nakon 76 posto prebrojanih glasova, Biden sada ima 13.000 glasova prednosti, javlja Trumpu naklonjeni Fox News.

Treba reći da većina neprebrojanih glasačkih listića treba da stigne iz najgušće naseljenog okruga Clark koji je naklonjen Demokratama. I Biden u tom okrugu ima sigurno prednost, 53,1 posto u odnosu na Trumpovih 45,2, javlja Fox News. Drugi po broju glasača je okrug Washoe, a Biden i tamo ima prednost.

Još tri (ne)bitne države

Rezultati se očekuju iz još tri države, Pensilvanije, Džordžije i Sjeverne Karoline, no ukoliko Biden dobije Nevadu, elektori iz tih država neće promjeniti konačan ishod izbora. Biden će pobijediti bez obzira na ishod u te tri države. U sve tri države Trump tijesno vodi.

Običaj

Običaj je da poraženi kandidat, nakon što brojke pokažu da je izgubio, telefonom nazove pobjednika i čestita mu. Kako sada stvari stoje Donald Trump bi uskoro trebao uzeti telefon u ruke i pozvati Joe Biden. No, pitanje je hoće li to uraditi nakon svega što je izjavio i na društvenim mrežama napisao.

Oglasio se nakon što su ponovo počeli brojati glasove u nevadi. Trump s javio na Twitteru. Sada ne traži da se zaustavi brojanje nego da se zaustavi prevara.

Oglasili su se iz Bidenove kampanje, poručili su kako su i dalje uvjereni u pobjedu i zamolili sve za strpljenje dok se glasovi broje.