Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: BiH među ugroženim zemljama, NATO mora pomoći

jens stoltenberg AA (1)

Kako je objasnio Jens Stoltenberg, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO nisu donijeli konkretnu odluku oko BiH i Gruzije te da se radi o širokom dogovoru da se učini više sa ovim zemljama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da dolazi još teži period u ruskom ratu u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Dani koji dolaze vjerovatno će biti gori. Sa više smrti, više patnje i više razaranja, dok ruske oružane snage donose teže naoružanje i nastavljaju sa napadima širom zemlje”, upozorio je Stoltenberg nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica alijanse.

Šef sjeveroatlanstkog saveza je potvrdio da su članice NATO odlučile da ojačaju pomoć, naročito za Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, koje se smatraju ugroženim zemljama zbog ruske agresije.

Kako je objasnio Jens Stoltenberg, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO nisu donijeli konkretnu odluku oko BiH i Gruzije te da se radi o širokom dogovoru da se učini više sa ovim zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene i sigurnosne institucije, više obuke u reformama kao i ostalih aktivnosti u ovom pravcu.

Generalni sekretar alijanse je takođe potvrdio da članice NATO neće uvesti zonu zabrane letova.

“Bilo je spomena oko zone zabrane letova međutim istovremeno se saveznici slažu da ne bi trebalo da avioni NATO-a djeluju iznad ukrajinskog vazdušnog prostora ili NATO trupe na ukrajinskoj teritoriji”, potvrdio je Stoltenberg.