Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik SDA u Parlamentu

Osmanović: SDA će podržati izmjene zakona koje se tiču ukidanja akciza

adil osmanovic ss

Osmanović je najavio da će SDA djelovati u interesu građana jer se događa teška situacija zbog čega smatra da će se najvjerovatnije ići u smjeru da se akcize ukinu na šest mjeseci ili godinu dana

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će Klub SDA podržati izmjene zakona koje se tiču ukidanja akciza na određeni period, a o čemu bi poslanici tog doma trebali razgovarati na sjednici zakazanoj za srijedu, 9. marta.

Naime, Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) predložio je ukidanje akciza na gorivo uz tvrdnju da njihovo uvođenje nije ispunilo svoju namjenu. Izmjene Zakona o akcizama BiH koje su usvojene 2017. godine povećan je taj oblik posebnog poreza na gorivo.

Osmanović je najavio da će SDA djelovati u interesu građana jer se događa teška situacija zbog čega smatra da će se najvjerovatnije ići u smjeru da se akcize ukinu na šest mjeseci ili godinu dana.

– Na taj način bismo vidjeli kakav će biti efekat, ali na takav način ne možemo pristupiti kada je u pitanju izmjena Zakona o PDV-u koju predlaže Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) jer o njemu nema stava Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje – kaže Osmanović.

Prijedlog izmjena zakona kojima se traži ukidanje akciza na gorivo upućen je parlamentu BiH na usvajanje po hitnoj proceduri, a SDP smatra da bi efekti ovih izmjena bili odmah vidljivi i jedan od njih je i smanjenje cijena goriva.

Osmanović se osvrnuo na pitanje robnih rezervi u BiH, kazavši da kada se dogode svjetske krize kakva je trenutno ona u Ukrajini tada se vide svi nedostaci funkcioniranja države BiH jer bi sada bilo za očekivati da na državnom nivou postoje robne rezerve koje će biti napunjene, a da entitetske i kantonalne vlade prate takvu situaciju.

Ponovio je da SDA insistira da se ozbiljno pristupi nabavci potrepština čije cijene su sve više, a postoji mogućnost i da ih ne bude na tržištu nikako zbog čega su potrebne ozbiljne robne rezerve.

Kaže da ohrabruje izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića da su robne rezerve spremne odgovoriti na ove izazove, ali ne zna se tačno kakva je situacije u bh. entitetu Republika Srpska iako smatra da bi sve rezerve trebale biti spremne kako bi BiH odgovorila adekvatno na eventualnu krizu.