Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: NATO bi mogao pomoći odbrambene kapacitete BiH

Ono što se događa u Ukrajini pomno se prati diljem svijeta

Nakon sjednice ministara vanjskih poslova Sjeveroatlanskog saveza na kojoj se razgovaralo o većoj vojnoj podršci Ukrajini, Jens Stoltenberg je najavio da će NATO poduzeti korake kako bi pružio veću podršku Gruziji i Bosni i Hercegovini.

“Za Gruziju bismo mogli povećati našu potporu putem značajnog paketa NATO Georgia, uključujući područja kao što su svjesnost situacije, sigurna komunikacija i cyber. Za Bosnu i Hercegovinu mogli bismo razviti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a pomoć će biti prilagođena, usmjerena na potražnju i isporučena uz punu saglasnost dotičnih zemalja”, kazao je, prenosi Guardian.

Naglasio je da su sastanku prisustvovale nacije poput Finske, Švedske, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Australije i Japana, koje nisu članice NATO-a, jer su ruske akcije imale globalni sigurnosni utjecaj.

O globalnom i dugotrajnom utjecaju ruske agresije, Stoltenberg je rekao:

“Ono što se događa u Ukrajini pomno se prati diljem svijeta. Vidjeli smo da Kina ne želi osuditi rusku agresiju. A Peking se pridružio Moskvi u preispitivanju prava nacija da izaberu vlastiti put. Ovo je ozbiljan izazov. Sankcije koje su uveli NATO saveznici i naši partneri su bez presedana i štetne su.”

Rekao je da će nova strategija NATO-a uzeti u obzir ovu globalnu promjenu i “dati odgovor na to kako ćemo se odnositi prema Rusiji u budućnosti”.