Svjedočio u predmetu “Zijad Mutap i ostali”

Bivši tužilac Meris Ćato nije sačinio ni zapisnik o saslušanju Alise Mutap-Ramić

alisa-mutap(1)

Svjedočenje Merisa Ćate danas je u potpunosti razotkrilo način na koji je ovaj tužitelj vodio istragu o smrti Dženana Memića, koja nije razriješena ni danas, više od šest godina nakon ovog događaja

Pred Sudom BiH danas je kao svjedok Tužilaštva BiH svjedočio Meris Ćato, koji je bio postupajući tužilac u predmetu koji je vođen u predmetu “Ljubo Seferović i drugi”, a u kojem se sudilo optuženima za smrt Dženana Memića u navodnoj saobraćajnoj nesreći.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu dva puta je oslobodio optužene u tom predmetu, a i Vrhovni sud je oslobodio Seferoviće odgovornosti za smrt Dženana Memića.

NE ZNA I NE SJEĆA SE

Ćato je danas svjedočio u predmetu “Zijad Mutap” i ostali u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži. Uslijed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

Svjedočenje Merisa Ćate danas je u potpunosti razotkrilo način na koji je ovaj tužitelj vodio istragu o smrti Dženana Memića, koja nije razriješena ni danas, više od šest godina nakon ovog događaja.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Tužilaštva BiH Ćazima Hasanspahića, Ćato je na većinu njih odgovarao “da se ne može sjetiti”. Iz iskaza o onom čega se tužitelj Ćato koji je postupao u jednom od najintrigantnijih predmeta u postratnoj BiH mogao sjetiti, još jednom je potvrđeno da je istraga o smrti mladića Dženana Memića vođena traljavo i neprofesionalno.

Proizilazi to jasno i iz Ćatine današnje izjave pred Sudom BiH da je njega MUP KS svojim radnjama u ovom predmetu uglavnom dovodio “pred svršen čin”, kao i drugih pojašnjenja ovog svjedoka koja otkrivaju da je on, iako je rukovodio istragom i bio odgovoran za njenu zakonitost i profesionalnost, više davao retroaktivno saglasnost na ono što je policija već uradila, te provodio ono što mu je naređivano iz ureda tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Ćato je ispričao da je u februaru 2016. godine obaviješten o tome da se u Velikoj aleji na Ilidži dogodila saobraćajna nesreća.

– Mislim da je bio 7. ili 8. februar, ne mogu se tačno sjetiti koliko je bilo sati, ali bilo je poprilično kasno. Bio sam dežurni kada kada me obavijestio jedan pripadnik Jedinice za saobraćaj MUP-a KS, mislim da je bio Škrijelj, da su momak i cura šetali Velikom alejom, da ih je udarilo vozilo, da je vozač pobjegao i da bi bilo dobro da izađem na uviđaj – kazao je danas Ćato.

Dalje, ispričao je da je po njega došao, po sjećanju Škrijelj, koji ga je prethodno i kontaktirao i da su se zaputili na lice mjesta, u Velikoj aleji, u blizini Hotela Casa Grande gdje je Ćato, kako je kazao, zatekao veći broj policajaca i već žutom trakom osigurano mjesto događaja. Kazao je da je na licu mjesta zatekao vidljive tragove stakla, plastike, te karakterističan komad zelene boje.

– Do mene dolaze informacije da je dečko u komi, da je djevojka rekla da ih je udarilo vozilo, da je ona smušena i konfuzna. Mislim da komunikacija iz KCUS-a ide najviše preko Sefedina Škrijelja, a na KCUS-u je bio policajac Josip Barić – ispričao je Ćato.

On je kazao da je već u noći događaja imao informaciju da na kuvajtskoj rezidenciji u Velikoj aleji postoji videonadzor, ali da navodno tamošnji uposlenik tu noć nije smio otvoriti vrata jer je to “neka vrsta diplomatskog predstavništva”.

Kazao je i da je zaključeno da će se ići sa sudskom naredbom za izuzimanje videonadzora sa objekata zanimljivih za istragu.

Ćato je kazao i da misli da se na licu mjesta prve noći uviđaja pojavio sada optuženi Josip Barić , ali je kazao “da ne zna” je li razgovarao s njim.

– Ne mogu se sjetiti je li Josip Barić bio tu ili u bolnici. Dogovor je bio da se izuzme odjeća od Dženana Memića i Alise Mutap. Trebao je Josip izuzeti tu odjeću. Saznajem tu noć i da se pojavila informacija o Mirzi Ploskiću, bivšem momku Alise Mutap. Kasnije se pojavio problem da neki dijelovi odjeće Alise Mutap nisu izuzeti. To sam ustanovio kasnije na osnovu fotografija iz krim tehnike da nije sve izuzeto. Bila je veća količina odjeće koja je pripadala Dženanu Memiću, ne znam šta je nedostajalo. Kasnije se ispostavilo da nedostaje majica u kojoj je Alisa bila tu noć – rekao je Ćato odgovarajući na pitanja tužitelja Hasanspahića o detaljima iz noći 8. na 9. februar 2016. godine.

Iako je prvobitno rekao da se ne može sjetiti da li je Josip Barić bio na licu mjesta, Ćato se u nastavku svjedočenja ipak sjetio i u kakvom je raspoloženju Barić bio te noći.

– Josip Barić se kratko pojavio na licu mjesta, prije ga nikad nisam vidio. Djelovao je uznemireno – rekao je Ćato, dodavši da je na licu mjesta na jednom komadu plastike bila kap krvi, a misli da je bila i lokva krvi na mjestu gdje je ležao tada povrijeđeni Dženan Memić.

– Znam da je tu noć rečeno da je u džepu momka pronađen pištolj. Koncentracija je bila oko komada zelenog laka. Počela je priča o bivšem momku Alise Mutap, po garažama se tražilo vozilo, mislim da je bila u pitanju zelena boja vozila. Mislim da nije padala kiša, tragovi su bili rasuti. Nakon uviđaja Škrijelj me odvezao kući uz dogovor da se uviđaj nastavi sutra – prisjetio se na upit tužitelja Hasanspahića nekih detalja Ćato.

Na pitanje Branka Perića, predsjednika Sudskog vijeća, da li je on tražio od Josipa Barića da obavi razgovor s Alisom Mutap , svjedok je kazao da se “možda saglasio” s tim jer pretpostavlja da mu je dežurni policajac rekao da kolega ide na KCUS.

HASAN DUPOVAC BEZ NAREDBE SASLUŠAO ALISU MUTAP

Svjedok je dalje ispričao da ga je po njegovom sjećanju sutradan nazvao Hasan Dupovac i rekao da je Alisa Mutap izašla iz bolnice.

– Specifično je bilo da je prethodnu noć rečeno da je Alisa Mutap konfuzna i da će joj se teško pristupiti. Sjećam se da mi je Hasan Dupovac rekao : “Alisa više nije sigurna šta se desilo, ne zna da li je udarilo auto ili ih je možda neko napao”, prepričao je Ćato razgovor s Dupovcem, dan nakon kobne noći za Dženana Memića.

Ćato je ispričao da smatra da misli da mu je Hasan predložio da Alisa dođe kod njega i da se u istragu uključi Odjeljenje za krvne delikte.

– Ne mogu se sjetiti je li ona u tom trenutku bila saslušana ili je saslušanje bilo u toku. Ne mogu se sjetiti je li iko tražio saglasnost za saslušanje, govorim da mi je bila upečatljiva ta rečenica za koju je Hasan rekao da je kazala Alisa i ja sam Hasanu rekao da pošalje zapisnik o saslušanju i Alisu kod mene. Ta rečenica je pokrenula situaciju u kojoj više nismo znali je li riječ o saobraćajnoj nesreći ili je u pitanju neko drugo krivično djelo – kazao je Ćato.

Tužitelj Hasanspahić podsjetio je Ćatu na njegovu izjavu iz zapisnika sačinjenog tokom istrage prošle godine kada je saslušavan u Tužilaštvu BiH i kada je eksplicitno kazao da Dupovcu nije izdao naredbu za saslušanje Alise Mutap-Ramić.

Ćatu danas niko nije pitao da li mu je poznato da je Alisa Mutap tada saslušana u prisustvu roditelja, iako je bila punoljetna.

Iako je sam priznao da su kontradiktorne izjave Alise Mutap doveli do novih, zbunjujućih okolnosti u istrazi, Ćato je danas priznao da čak nije sačinio ni zapisnik o razgovoru s Alisom Mutap, obavljen veoma brzo nakon kobnog događaja u Velikoj aleji. Za Ćatu razgovor sa jedinom poznatom direktnom učesnicom u dešavanjima koja su rezultirala smrću jednog mladog čovjeka, čak nije bilo ni zvanično uzimanje izjave.

– Dolazi Alisa kod mene. To nije davanje izjave. Nije bilo jasno kako se ne može sjetiti zašto je rekla jedno, pa drugo- kazao je Ćato, ne precizirajući o čemu je sve razgovarao tada s Alisom Mutap, koja duže od šest godina šutnju o stradanju Dženana Memića pravda amnezijom, koju najpoznatiji ljekarski stručnjaci u našoj zemlji koji su vršili vještačenje njenih nalaza, nisu mogli potvrditi.

DALIDA BURZIĆ DONOSILA NAJVAŽNIJE ODLUKE

To potvrđuje i današnji Ćatin iskaz o komisijama koje su se očitovale o navodnoj amneziji Alise Mutap. On je kazao da je zbog tvrdnji Alise Mutap da se ne sjeća šta se tačno dogodilo kobne noći pozvao doktoricu Almu Mehmedbašić-Bravo da se uradi vještačenje o tome ima li Alisa Mutap amneziju.

Kazao je da je u timu vještaka bilo troje doktora, te da su doktorica Mehmedbašić-Bravo i doktor Abdulah Kučukalić , dostavili nalaz u kojem je stajalo da Alisa nema amneziju, dok se treća doktorica, inače klinički psiholog izjasnila da smatra da Alisa ima amneziju.

Ćato nije iznio puno ime te doktorice, samo je rekao Elvedina. (Dervović, op.a)

Ćato je potom ispričao da se nakon tog nalaza radilo i drugo vještačenje, a da je njega o tome obavijestila kolegica Amina Ruždić, koja mu je rekla da će u vještačenje biti uključena tri neurologa.

Ćato kaže da za te ljude nikad nije čuo, da se ne može sjetiti kako je izdata naredba za novo vještačenje, ali da je to vjerovatno doneseno u uredu glavne tužiteljice Dalide Burzić.

– Dolazi nalaz. Tri neurologa koji kažu da ima amneziju, da je imala potres mozga, da je trebala biti zadržana u bolnici, da je prva doktorica uradila pogrešnu procjenu.

Zbog čega je rađeno drugo vještačenje Ćato nije pojasnio, kao što nije pojasnio zbog čega nije uvaženo mišljenje i nalaz doktora Hamze Žuje, ali i ljekarskog konzilija od tri člana, od kojih su dva kao i u prvom vještačenju potvrdila da Alisa Mutap, udato Ramić, nema amneziju.

– Doktor Žujo je rekao da je Alisa imala lakše tjelesne povrede i on je ostao pri tom svom prvom nalazu . Onda je donesena odluka da se izda naredba konziliju ljekara i mislim da su dva rekla da nema amneziju, a jedan je rekao da ima.

Na pitanje ko je izdao treći nalaz, Ćato je rekao da misli da je bio doktor Kemal Dizdarević, a sjetio se da je druga doktorica, koja je također mišljenja da Alisa Mutap nema amneziju, bila Sandra Vegar Zubović, dok ime treće doktorice koja podržava tezu da je riječ o amneziji nije spominjao.

Svjedok je rekao i da je nakon oprečnih izjava Alise Mutap u istragu uključeno Odjeljenje za krvne delikte MUP-a KS.

– Nakon razgovora s Alisom rekao sam da službenici iz Odjeljenja za krvne delikte odu do KCUS-a s ciljem utvrđivanja povreda kod Dženana Memića. Oni su mi javili da ih nisu pustili – ispričao je Ćato.

Međutim, ovoj Ćatinoj tvrdnji suprotna je ona zaštićene svjedokinje M7u ovom predmetu, koja je inače u to vrijeme bila uposlenica Odjela za krvne delikte i ona je prema njenom iskazu datom nedavno pred Sudom BiH u vrijeme istrage kontaktirala s tužiteljem Ćatom, kada je on naredio da službenici tog odjela odu na KCUS.

– Oni su upućeni i da odu na KCUS gdje je bio hospitalizovan Dženan Memić i da obave razgovor s dežurnim ljekarom. Ljekar im je rekao da su kod Dženana Memića zabilježene samo povrede glave i da drugih povreda nema – kazala je svjedokinja M7.

Ćato nije pojasnio danas zbog čega nije obavljen razgovor s doktorom Alijom Čeljom koji je o stanju povreda Dženana Memića, primjerice u vrijeme još dok je mladić bio živ, razgovarao s njegovim ocem Murizom Memićem, a o čemu je nedavno pred Sudom BiH govorio i jedan od svjedoka. Ni tužioci Tužilaštva BiH nisu danas pitali Ćatu zbog čega nije obavljen razgovor s ljekarom Čeljom koji je u međuvremenu preminuo, a prema tvrdnjama svjedoka iznijetim pred Sudom BiH taj doktor je neposredno nakon stradanja Dženana Memića rekao da povrede koje on ima nisu nastale u saobraćajnoj nesreći.

Svjedok Meris Ćato potvrdio je danas da je uglavnom komunicirao s Hasanom Dupovcem.

Svjedok je na pitanje tužitelja Hasanspahića opisao kako je saznao za nestanak snimaka sa Hotela” Crystal” o čemu je više puta pisano. Kazao je da je informaciju o izuzimanju videonadzora saznao tek nakon što je ustanovljeno da su nestali snimci koji su bili interesantni za istragu. Tada je, kaže on, kontaktirao sudiju da se izuzme procesna jedinica iz tog hotela.

Kazao je i da je ta procesna jedinica vještačena prvi put u MUP-u KS, a potom i u Agenciji za forenziku BiH, međutim, nestali snimci nisu mogli biti vraćeni, tek je ustanovljeno da su obrisani.

Ćato se nije mogao sjetiti za koje su tačno objekte još izdate naredbe da se s njih izuzme videonadzor.

On je ispričao kako se sjeća da mu je u to vrijeme Hasan Dupovac govorio da nema zadovoljavajuću saradnju s Odjelom za krvne delikte, te je kazao da su ga u početku iz tog odjela kontaktirali, a da je potom dva-tri dana došlo do zatišja u komunikaciji.

Stoga je, tvrdi Ćato on pozvao telefonski Odjel za krvne delikte, ali niko mu se nije javljao na službene brojeve telefona, pa je na mobilni telefon zvao inspektoricu Olgu Vukšu za koju je kazao da je bila zbunjena kada joj je saopćio da kao tužitelj nema komunikaciju s Odjelom za krvne delikte.

Svjedok tvrdi da mu je inspektorica Vukša tada rekla da imaju privedena tri lica, od kojih je jedan bio Mirza Ploskić, bivši momak Alise Mutap, te da je on pitao “otkud im te osobe.”

-Potom sam prešao u zgradu MUP-a, gdje me dočekuje njih desetak šefova i šefića , tu je bio Mirza Ploskić i još dva lica s njim. Pitao sam policajce ko ih je doveo, oni su rekli da nemaju izbora, da “će ih ispitati, a oni će priznati”- kazao je Ćato, koji se nije mogao sjetiti ko mu je rekao tu rečenicu o ispitivanju i priznanju.

Ipak, Ćato je dao saglasnost da se Ploskić i njegova dva prijatelja liše slobode i ispitaju, a kasnije su iz MUP-a obavijestili Ćatu da Ploskić i njegovi drugovi negiraju povezanost s događejem te je policija tražila naredbu od Ćate da mogu tokom noći u pritvoru prisluškivati Ploskića i njegove prijatelje, a što je Ćato i naredio.

– Opet me zovu ujutro, kažu nismo uspjeli preslušati snimak, nešto šušti – kazao je Ćato, dodavši da je on smatrao da nema osnova da Ploskić i njegovi drugovi budu dovedeni u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Na pitanje sudije Branka Perića da li je on imao informaciju da je Alisa Mutap dobijala prijetnje od bivšeg momka Mirze Ploskića, Ćato je kazao da on misli “da je Alisa negirala da je dobijala prijetnje od Ploskića”.

Perić je pitao Ćatu i je li imao informaciju da je kod Dženan Memića pronađen pištolj i je li razmatrao te okolnosti u svjetlu priča o navodnim prijetnjama.

– Ne sjećam se da je bila neka poveznica – kazao je Ćato.

Kazao je i da mu je nakon što je Dženan Memić preminuo, rečeno da je tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo (Dalila Burzić, op.a) kazala da donese naredbu o istrazi krivičnog djela ubistvo.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića šta se dalje dešava, svjedok Ćato je kazao da se “otprilike sve vrti oko Mirze Ploskića i njegovih prijatelja”.

-Hasan Dupovac mi je rekao da je otac Mirze Ploskića koristio Reno Clio, da ima sličnu boju pronađenu onoj na licu mjesta i da Hasan preko policijskog informanta SIPA-e pokušava da stupi u kontakt i da pronađu vozilo. Hasan me je i obavijestio da je vozilo pronađeno i ja sam odobrio da se oduzme. Kada je obavljeno vještačenje tog vozila i kada su u vezi s tim saslušani svjedoci utvrđeno je da to vozilo u vrijeme događaja nije bilo u posjedu tog momka – kazao je Ćato, koji se nije mogao sjetiti detalja u vezi s ovim automobilom, niti je znao odgovor na pitanje zbog čega se ovaj automobil još uvijek nalazi u MUP-u KS.

PRIJEDLOG ZA PRITVOR PISAN PRIJE IZJAŠNJENJA SVJEDOKA

Ćato je danas govorio i okolnostima u kojima je došlo do hapšenja Ljube Seferovića, te je prije toga kazao da se sklapanjem tragova, odnosno dijelova stakla i plastike pronađenih u Velikoj aleji došlo do spoznaje da ti dijelovi pripadaju kombiju starijeg tipa.

– Nije bilo pomaka u istrazi, a onda me mislim kontaktirao Edin Grabovica da su pronašli Ljubu Seferović da koristi taj kombi. Grabovica mi je rekao da je Ljubo Seferović pao na poligrafu, a ujutro me Grabovica nazvao da kaže da Ljubo Seferović priznaje krivično djelo. Odlazim u MUP s kolegicom Ivanom Petković za koju je glavna kantonalna tužiteljica donijela odluku da mi se pridruži u istrazi. Dolazi još kantonalnih tužitelja među kojima Sanjin Bogunić, Amina Ruždić, Aida Topalović, a dovedena je i rodbina Ljube Seferovića. Dogovaramo se ko će koga saslušavati i dogovaramo da će Ivana saslušati u prisustvu advokata Ljubu Seferovića, a da se ja vratim u Tužilaštvo KS i pripremim odluku o određivanju pritvora.

Protiv Ljube Seferovića donesena je naredba i on je ispitan zbog krivičnog djela ubistva. Sefrović je u prvoj izjavi priznao da je naletio na Alisu i Dženana vozilom, a nikada nije priznao da je izlazio iz automobila.

Puno je policajaca radilo na tome, a mislim da je Seferovića pronašao neko iz Odjela za narkotike. Supruga Ljube Seferovića je tada spominjala neke palice, o tome je sačinjena kratka službena zabilješka. Određen im je pritvor i nekoliko dana nakon toga po žalbi njihovog advokata Sud odbija pritvor. Svi dokazi ukazivali da se radi o saobraćajnoj nesreći . Prije njihovog puštanja na slobodu zvali su me iz ureda Dalide Burzić i rekli su da treba nova naredba protiv Ljube Seferovića, sad za nesreću i da se obustavi istraga protiv njegove supruge i mislim da je naredbu sastavio Sead Kreštalica- ispričao je Ćato, potvrdivši da je on potpisao naredbu koju je sastavio Kreštalica.

Ljubo daje izjavu, različita je samo u dijelu kada je u prvoj izjavi rekao da mu je otac pomogao u popravci vozila, a u drugoj je izjavi to negirao. Ćato je potvrdio da je Kreštalica pripremio novu naredbu, a da ju je on potpisao.

Kazao je i da je po naredbi Dalide Burzić na tom predmetu radilo više tužitelja, a da su zvanično tužitelji bili on i Ivana Petković.

Kazao je i da je obdukcioni nalaz pokazao da su povrede kod Dženana Memića nastale tupim mehaničkim oruđem, te da je vještačenje odjeće pokazalo da je na njoj bilo oštećenja.

Ćato je govorio i o naredbama za rekonstrukciju nesreće koje su rađene u ovom predmetu. Podsjetio je da su rađene dvije rekonstrukcije.

Kazao je da misli da je uoči druge rekonstrukcije održan sastanak u uredu Dalide Burzić, da je ona donijela naredbu da će rekonstrukcijom rukovoditi Sead Kreštalica, te je kazao da misli da u to vrijeme Ivana Petković nije više bila na ovom predmetu.

Zanimljivo je da je u oba slučaja rađena rekonstrukcija saobraćajne nesreće, a Ćato je potvrdio da su na njima bili angažovani službenici Odjela za krvne delikte, a ne Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

Ćato je kazao i da je nakon što je sačinio optužnicu protiv Ljube Seferovića ta optužnica , odnosno njen prijedlog više puta išao u ured tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić. Na pitanje tužitelja Hasanspahića, zašto je bilo tako, Ćato je odgovorio:

– Ne znam. U pitanju je bio redoslijed slova. Bilo je i nekih nesuglasica u vezi konzumiranja alkohola Ljube Seferovića, smatrao sam da se to ne može dokazati, a ona je smatrala da se to može uraditi na osnovu prve izjave Ljube Seferovića.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića ko je vršio uvid u dokaze u istrazi o stradanju Dženana Memića, Ćato je kazao :

– Mislim da su svi akti koji su dolazili išli kod glavne tužiteljice Dalide Burzić.

Svjedok je kazao i da je po njegovom mišljenju u tom trenutku sve upućivalo da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Potvrdio je i da je u ovom predmetu saslušavan u četiri navrata u Tužilaštvu BiH i da na njega niko nije vršio pritisak.

Tužitelj Dubravko Čampara je pitao Ćatu i šta je Tužilaštvo KS učinilo povodom nestanka, odnosno brisanja snimaka s videonadzora u Hotelu “Crystal.”

Iz odgovora Ćate nije se moglo zaključiti da je urađeno išta konkretno po ovom pitanju, izuzev što je potvrdio da je vještačenje pokazalo da su snimci obrisani.

Sudija Branko Perić pitao je Ćatu ko je imao interes da obriše snimke s videonadzora u Hotelu “Crystal”, a on je kazao:

– Bila je verzija da oko tog hotela postoji prostitucija i tako dalje. Dva inspektora koji su vidjeli snimak prije nego što je obrisan rekli su da se na snimku vidjelo neko vozilo i oko njega da su bili neki ljudi – kazao je Ćato.

Tužitelja Čamparu je zanimalo i da li su ikada identifikovana vozila koja su kobne noći prolazila kroz Veliku aleju, a što je zabilježeno na videonadzoru .

Čampara je kazao i da je evidentno da su spominjane četiri boje jednog kombija koju je tu noć prošao Alejom i da se spominje ime jednog čovjeka za kojeg se tvrdi da je istovremeno bio u tri vozila.

Ćato je rekao da on misli da su određena vozila identifikovana, da on ne zna šta da kaže kada je u pitanju spominjanje više boja kombija, te da je “manje-više bilo laganja Roma koji su saslušavani”.

– Naročito rodbine Ljube Seferovića, njih niste mogli uhvatiti “ni za glavu, ni za rep”. Ljubo Seferović je u vrijeme podizanja optužnice imao između 200-300 saobraćajnih prekršaja – rekao je Ćato.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da li je u optužnici opisao mjesto kontakta vozila, Ćato se nije mogao sjetiti, kao što se nije mogao sjetiti je li kontakt vozila s povrijeđenima uopšte potvrđen.

Interesantno je i da je odgovarajući na pitanja tužitelja Dubravka Čampare, Ćato danas kazao da su snimci s videonadzora s kuvajtske rezidencije i sa kuće Šerifa Konjevića izuzeti po naredbi Suda.

Međutim kada ga je sudija Perić pitao “da li mu je poznato da je Hasan Dupovac izuzeo snimke s videonadzora Šerifa Konjevića bez naredbe”, Ćato je rekao sljedeće:

– Da, naknadno je dobio. Da je imao uputu da to uradi, nije. Ali šta da kažem sad, da se to vrati, ne može – kazao je Ćato, odgovorivši i na pitanje Perića je li bio uključen u izuzimanje snimka s kuvajtske rezidencije da “misli da ga je Hasan o tome obavijestio naknadno, te da su Sudu upućene naredbe, ali nisu realizovane”.

Na pitanje je li on zastupao optužnicu, Ćato je kazao da je bio dogovor da neko od kolega ide “pa se ne pojavi”, a bilo je slučajeva i “da dođe kolega, kaže dobio je naredbu od glavne kantonalne tužiteljice da on saslušava, a da ja moram biti prisutan”.

Na pitanje sudije Perića je li imao primjedbe na ometanje istrage od Hasana Dupovca, Ćato je kazao da je”više bilo od strane odjela za krvne delikte, a sad je teško komentarisati postupanje Hasanja Dupovca”.

Sutkinja Džemila Begović kazala je svjedoku Ćati da je njoj zanimljivo da se on ne sjeća mnogih stvari, a rukovodio je istragom. Kazala je i da je razumjela da nije utvrđeno tačno mjesto izvršenja krivičnog djela, a kada je je Ćato na ovu konstataciju kazao da “misli da nije utvrđeno” sutkinja Begović je uzvratila pitanjem:

– Rekli ste da je jako mnogo kolega bilo pri ispitivanju svjedoka kada je priveden Ljubo Seferović. Kako je moguće da ne znate mjesto izvršenja djela, da ne znate šta će svjedoci reći , a Vi pišete prijedlog o određivanju pritvora – pitala je sutkinja Begović.

Ćato je na ovo pitanje odgovorio sljedeće:

– Što se tiče mjesta izvršenja pretpostavljeno je da je to ono mjesto gdje su nađeni tragovi krvi, onaj dio što je bio ograđen policijskom trakom. U biti to je dogovor bio da tužiteljica Petković ispita Ljubu Seferovića, a meni da zapisnici budu dostavljeni naknadno i da se to ubacuje. Nije to nešto ranije pripremljeno. Rađeno je na osnovu ranijih dokaza – kazao je Ćato.

Sutkinju Begović je zanimalo i šta je u prvom prijedlogu za pritvor za ubistvo upućivalo na to krivično djelo na teret Ljube Seferovića, a Ćato je kazao da je to bila službena zabilješka o izjavi supruge Ljube Seferovića o palicama, te nalaz doktora Žuje da je povreda kod Dženana Memića nastala tupim predmetom, što po Ćatinoj ocjeni može biti palica ili automobil.

Sutkinja Begović je pitala Ćatu i je li za njega bila otežavajuća okolnost u istrazi to što je u nju bilo uključeno puno policajaca, a Ćato je kazao da je problem nastao kod skidanja videonadzora, odnosno snimaka, te nepostojanje koordinacije između Odjela za krvne delikte i Jedinice za saobraćajne nezgode MUP-a KS.

Ćato je odgovorio potvrdno i na pitanje sutkinje Begović da li je policija poduzimala neke aktivnosti bez njegovog znanja .

– Dovedu vas pred svršen čin. Određene radnje, naročito u Odjelu za krvne delikte nisu išle ka rasvjetljivanju događaja nego zaštiti rukovodioca.

Sutkinja Begović je konstatirala da Ćato govori samo o krvnim deliktima, a da je njegova ocjena bliže tome da se dogodila saobraćajna nesreća.

Ona je kazala svjedoku da je on danas rekao jednu interesantnu rečenicu s kojom bi ona mogla svojim pitanjima “daleko otići”, ali da neće dalje pitati.

O ALISINOJ MAJICI KOJA NIKADA NIJE IZUZETA

Sudija Branko Perić pitao je Ćatu i smatra li on da je propust što nije izuzeta majica od Alise Mutap.

Ćato je kazao da ukoliko je ta majica bila s biološkim tragovima da je trebala biti oduzeta.

No, na pitanje Perića da li bi ta majica utjecala na istragu Ćato je bez i da zna rezultate eventualnog vještačenja te majice kazao da to ne bi utjecalo u odnosu na ono što se dalje dešavalo s Ljubom Seferovićem, iako je Vrhovni sud FBiH oslobodio Seferoviće, odnosno faktički pobio sve ono što je Ćato ranije zastupao u optužnici, pa je nejasno kako Ćato može znati da se upravo u neispitanim detaljima poput sporne majice Alise Mutap ne krije rješenje ovog slučaja.

Zanimljivo je i da se Ćato nije mogao sjetiti je li od Alise Mutap-Ramić bio oduzet telefon ili ga je dobrovoljno predala. No, sjetio se da u tom telefonu, kako je kazao nisu pronađene informacije interesantne za istragu.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 5. maja.

Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je i preminuo.