Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: NATO će biti tu, ako Turskoj bude potrebna njegova pomoć

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog ruskog kršenja turskog zračnog prostora i poručio da će “NATO biti tu, ako Turskoj bude bila potrebna njegova pomoć”, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlamentarna skupština Sjevernoatlanskog saveza zasjedala je danas u Norveškoj, a u obraćanju prisutnima generalni sekretar Saveza Stoltenberg je istakao da se proteklih nekoliko godina desilo mnogo promjena na svjetskoj sceni i da svijet svakim danom postaje sve manje predvidljivo i sve opasnije mjesto.

“To se pokazalo i tragičnim terorističkim napadom u Ankari ovog vikenda. Izražavam sućut sa svima koji su pogođeni tim tragičnim događajem”, kazao je Stoltenberg.

Osvrnuvši se na rusku politiku o pitanjima kriza u Ukrajini i Siriji, Stoltenberg je izrazi zabrinutost zbog ruskih kršenja zračnog prostora Turske kao članice NATO-a i zbog njenih zračnih napada u Siriji.

Podsjetivši da sve članice NATO-a i brojne druge zemlje podržavaju koaliciju za borbu protiv terorista ISIS-a koju predvodi SAD, Stoltenberg je kazao da i Rusija treba igrati konstruktivnu ulogu u borbi protiv te terorističke teorganizacije.

“Podržavanje Assadovog režima nije konstruktivno, već samo produžava rat u Siriji”, poručio je Stoltenberg.

Naglasivši da je političko rješenje sirijske krize neophodnije nego ikada ranije, Stoltenberg je kazao da NATO podržava nastojanja Ujedinjenih nacija da dođu do takvog rješenja.

“NATO je intenzivirao svoje zračne, pomorske i kopnene snage na Istoku. To je najveće povećanje u našoj zajedničkoj odbrani još od Hladnog rata”, kazao je Stoltenberg i dodao da će NATO biti tu, ukoliko Turskoj bude potrebna njegova pomoć.