Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar

Stoltenberg: Nismo vidjeli rusko povlačenje, ali ima razloga za optimizam

jens stoltenberg

Znakovi i poruke koje smo jučer dobili iz Moskve daju osnov za oprezan optimizam

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da ne vidi da Rusija povlači snage sa ukrajinske granice, već da se njeno vojno prisustvo tamo nastavlja, ali da je umjereni optimist zbog poruka koje su jučer stigle iz Moskve, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri odbrana članica NATO okupili su se danas u Briselu na dvodnevnom sastanku na kojem će razgovarati o tenzijama između Rusije i Ukrajine, kao i o sigurnosti Evrope i vojnom prisustvu NATO-a na jugoistoku kontinenta.

Čelnik NATO-a Stoltenberg je prije početka tog sastanka novinarima kazao da NATO još nije vidio ruske poteze koji smanjuju tenzije, već da i dalje vide gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici.

On je kazao da iz Rusije još nije dobio odgovor na pismu u kojem je Moskvu pozvao na dijalog. Poručio je da NATO zagovara dijalog, ali i da je spreman na najgori scenarij i da će Rusija skupo platiti ako se odluči na okupaciju Ukrajine.

“Znakovi i poruke koje smo jučer dobili iz Moskve daju osnov za oprezan optimizam. To je bila diplomatska poruka i spremni smo za diplomatske razgovore sa Rusijom. Često smo to ponavljali, ali u isto vrijeme nismo vidjeli povlačenje ruskih snaga. To je u suprotnosti s diplomatskim porukama. Pomno pratimo šta Rusija radi u Ukrajini i oko nje. Ono što vidimo je da se broj vojnika povećao i da je sve više vojnika na putu“, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je na pitanje o snimku utovara ruskih tenkova u vozove zarad povlačenja u baze rekao da ti snimci ne ukazuju na pravo povlačenje.

Stoltenberg je kazao da Rusija nastavlja da održava svoje vojno prisustvo u regionu, što joj omogućava da izvrši invaziju na Ukrajinu bez ikakvog upozorenja.