Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ben Wallace

Britanski ministar odbrane: Ruska invazija i dalje je moguća

Ben-Wallace (1)

Zapravo, vidjeli smo kontinuirano nagomilavanje stvari kao što su terenske bolnice i raspoređeni sistemi strateškog naoružanja kao što su rakete Iskander

Britanski ministar odbrane Ben Wallace upozorio je u srijedu da je ruska invazija na Ukrajinu i dalje moguća, uprkos najavi Moskve o povlačenju vojnih trupa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za “Sky News” u Briselu, gdje je prisustvovao sastanku ministara odbrane NATO-a, Wallace je rekao da nema dokaza o povlačenju Rusije i da raspoređivanje teškog naoružanja i terenskih bolnica ukazuju na invaziju velikih razmjera.

“Ono što nismo vidjeli su dokazi o povlačenju za koje tvrdi Kremlj. Zapravo, vidjeli smo kontinuirano nagomilavanje stvari kao što su terenske bolnice i raspoređeni sistemi strateškog naoružanja kao što su rakete Iskander”, naveo je britanski ministar.

Wallace je rekao da akcije Moskve imaju za cilj da nametnu promjenu odnosa Kijeva prema Zapadu, kao i da natjeraju NATO da prihvati ruske prijedloge o neprihvaćanju Ukrajine kao članice.

Kako je kazao, uprkos tvrdnjama Kremlja da ne želi invaziju i da djelimično povlači svoje snage, Ukrajina je i dalje okružena.

“Prosudite vlastitim očima o razmjerama tog ruskog raspoređivanja na granicama Ukrajine i zapravo svih konferencija za štampu koje je održao predsjednik Vladimir Putin”, dodao je Wallace.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u srijedu video ruskih vojnih jedinica kako se vraćaju u svoje stalne baze, nakon što su prethodnih dana izvodile vježbe na nezakonito anektiranom Krimu.