Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik NATO-a

Stoltenberg odbacio Putinovo upozorenje protiv ukrajinskih napada na rusku teritoriju

jens stoltenberg
Foto: NATO

Ukrajina ima pravo na samoodbranu, mi imamo pravo pomoći Ukrajini da održi pravo na samoodbranu, a to ne čini saveznike NATO-a stranom u sukobu. To je bio slučaj još u februaru 2022. godine, tako je bilo i prošle godine, tako je i ostalo – dodao je Stoltenberg

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je odbacio upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dopuštanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

Govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu, Stoltenberg je kazao da je alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja.

– To nije ništa novo. Već duže vrijeme je slučaj da svaki put kada saveznici iz NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsjednik Putin pokušava da nam zaprijeti da to ne radimo – izjavio je on novinarima.

– I kada je riječ o eskalaciji – pa, Rusija je eskalirala invazijom na drugu zemlju – kazao je.

Putinovo upozorenje

Putin je u utorak upozorio članice NATO-a da ne dopuštaju Ukrajini da ispaljuje svoje oružje na Rusiju i ponovo je ukazao na rizik od nuklearnog rata nakon što je nekoliko saveznika ukinulo ograničenja nametnuta na upotrebu oružja doniranog Kijevu.

U značajnoj promjeni politike, američki predsjednik Joe Biden također je odobrio Kijevu ograničenu upotrebu oružja koje su isporučile Sjedinjene Države u Rusiji, izjavila su u četvrtak četiri zvaničnika, pod uvjetom da ostanu anonimni.

Bajdenova odluka odnosi se samo na ciljeve unutar Rusije u blizini granice s regijom Harkov, gdje je ofanziva koju je Moskva pokrenula 10. maja zahvatila neka sela, pojasnili su oni. SAD su daleko najveći donator oružja Kijevu.

Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, udaljen je 30 kilometara od granice s Rusijom.

Ukrajina ima pravo da udari legitimne vojne ciljeve unutar Rusije

Stoltenberg je kazao da Ukrajina ima pravo da udari legitimne vojne ciljeve unutar Rusije, pogotovo jer su granica i linija fronta u blizini Harkova manje-više iste, te da nije razumno pretpostaviti da Kijev ne bi trebao uzvratiti udarac.

– Naravno, Ukrajini je veoma teško da se brani ako joj nije dopušteno da koristi napredno oružje za odbijanje tih napada – kazao je.

Ukrajina ima pravo na samoodbranu, mi imamo pravo pomoći Ukrajini da održi pravo na samoodbranu, a to ne čini saveznike NATO-a stranom u sukobu. To je bio slučaj još u februaru 2022. godine, tako je bilo i prošle godine, tako je i ostalo – dodao je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Njemačka: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade na rusku teritoriju

Njemačka je u petak saopćila da bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje koje je isporučio Berlin kako bi se odbranila od napada pokrenutih iz unutrašnjosti Rusije na ukrajinsku sjevernu pograničnu regiju oko grada Harkova, u skladu s međunarodnim pravom.

Njemačka je sa svojim saveznicima razgovarala o ruskim udarima na regiju Harkova s položaja u neposrednoj susjednoj ruskoj pograničnoj oblasti, izjavio je portparol vlade.

– Zajednički smo uvjereni da Ukrajina ima pravo, zagarantovano međunarodnim pravom, da se brani od tih napada – navodi portparol u saopćenju.

– Da bi to učinila, također može koristiti oružje koje je isporučeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama; uključujući i ono koje smo mi isporučili – dodao je.

Izjava je uslijedila nakon višednevnog ispitivanja vlade njemačkog kancelara Olafa Scholza o tome da li je promijenila svoj stav o dopuštanju Kijevu da koristi njemačko oružje za napad na rusku teritoriju.

Govoreći u petak u Pragu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je govorio u prilog tome da Ukrajina koristi oružje koje su obezbijedile zapadne zemlje za napad na legitimne vojne ciljeve unutar ruske teritorije.

Njemački zvaničnici odbili su javno otkriti detalje o tome kako bi željeli da Ukrajina rasporedi oružje koje je isporučilo Zapad, oprezni zbog retorike koja bi mogla podići napetosti u vrijeme kada Rusija prijeti taktičkim nuklearnim napadima na Ukrajinu.

Francuska, Britanija i Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini oružje većeg dometa

Većina oružja koje je Njemačka već isporučila Ukrajini nije pogodna za napade na ruske položaje daleko iza linije fronta. Samohodne haubice, naprimjer, mogu gađati ciljeve na udaljenosti do 56 kilometara, ali nisu raspoređene u neposrednoj blizini fronta.

Francuska, Britanija i Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini oružje većeg dometa.

Izjava Berlina uslijedila je dan nakon što su američki zvaničnici sugerirali da je predsjednik Joe Biden tiho promijenio politiku kako bi omogućio Kijevu da ispaljuje oružje koje su isporučile Sjedinjene Države na ciljeve unutar Rusije, ali samo u blizini granice s regijom Harkov.

Prethodno je Biden uporno odbijao da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje za napade unutar Rusije.

Pozivi da se dozvoli korištenje zapadnog oružja protiv raketnih lansera i drugih vojnih lokacija unutar Rusije dolaze u trenutku kada Moskva tvrdi da je ostvarila teritorijalne pomake u prekograničnoj ofanzivi na regiju koja okružuje drugi po veličini ukrajinski grad, prenosi Reuters.