Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: Pozivamo Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa

jens Stoltenberg222

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je danas da neodgovorno ponašanje Sjeverne Koreje predstavlja globalnu prijetnju i da bi i odgovor na tu prijetnju morao biti globalnog karaktera.

U intervjuu za BBC, Stoltenberg je istakao da NATO pomno prati situaciju na Korejskom poluotoku jer su Južna Koreja i Japan njegovi bliski partneri.

“Pozivamo Sjevernu Koreju da odustane od razvoja nuklearnog programa i da ne izvodi provokativna nuklearna testiranja“, kazao je Stoltenberg i dodao da su to gruba kršenja međunarodnih normi i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Na upit da li bi u slučaju prijetnje sjevernokorejskim napadom na američki otok Guam bio aktiviran Član 5 NATO sporazuma, Stoltenberg je kazao da ne želi spekulirati o tom pojedinačnom slučaju.

“Trenutno smo koncentrirani da doprinesemo mirnom prevazilaženju krize i da vršimo pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa“, kazao je Stoltenberg i dodao da su UN-ove sankcije trenutno najbolje sredstvo za pritisak na režim u Pjongjangu.

Stoltenberg je komentirao i vojne vježbe koje izvodi ruska armija i kazao da sve zemlje imaju pravo da to rade, ali da je u ruskom slučaju problem to što njene vježbe nisu transparentne.

“Ranije smo vidjeli kako Rusija vojne vježbe koristi kao paravan za napade na susjedne zemlje. Tako je bilo u Gruziji 2008. godine kada su okupirali tu zemlju. Tako je bilo i na Krimu 2014. godine kada je Rusija izvršila ilegalnu aneksiju. Zato pozivamo Rusiju da bude transparentna“, poručio je Stoltenberg.

Podsjetivši da Bečki sporazum nalaže da sve vojne vježbe sa učešćem više od 13.000 vojnika moraju nadzirati međunarodni posmatrači, Stoltenberg je kazao da Rusija prikazuje da na vježbama učestvuje manje vojnika kako bi izbjegla međunarodni nadzor.