Globus

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Rusija i Kina potkopavaju međunarodni poredak

30/11/2021

Naglasivši kako je NATO formiran na vrijednostima demokracije, vladavine prava i sloboda, Stoltenberg je kazao da su sve te vrijednosti pod velikim pritiscima unutar saveza, ali i svake članice

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg optužio je Rusiju i Kinu da potkopavaju međunarodni poredak utemeljen na pravilima i dodao da se ravnoteža snaga u svijetu mijenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na marginama zasjedanja ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi je održan Forum o sigurnosti na kojem se obratio i šef NATO-a Stoltenberg.

Ukazujući na Strateški koncept NATO-a koji bi trebao biti usvojen naredne godine na samitu te alijanse u Madridu, Stoltenberg je kazao da se mnogo toga promijenilo od 2010. godine kada je u Lisabonu usvojen posljednji takav dokument.

“Rusija i Kina potkopavaju međunarodni poredak utemeljen na pravilima, ravnoteža snaga se mijenja. Veliki je pritisak na demokraciji i slobodama“, kazao je Stoltenberg.

Naglasivši kako je NATO formiran na vrijednostima demokracije, vladavine prava i sloboda, Stoltenberg je kazao da su sve te vrijednosti pod velikim pritiscima unutar saveza, ali i svake članice.

“Autoritarni režimi unazađuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima i promiču alternativne modele vlasti. Oni koriste dezinformisanje i popagandu za ugrožavanje našeg društva i koriste prljava cyber sredstva za miješanje u naše izborne procese. Istodobno u našim zemljama postoje ekstremisti i političke grupe koje ne poštuju naše demokratske vrijednosti. Bolan primjer toga smo vidjeli 6. januara kada je u Kongresu SAD-a pokušano da se onemogući mirna smjena vlasti“, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da ne jačanje odbrambenog sistema neminovno u nepredvidivom svijetu koji je suočen s brojnim izazovima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.