Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

generalni seketar Sjevernoatlanskog saveza

Stoltenberg: U NATO-u još ne postoji konsenzus u vezi sa članstvom Ukrajine

Stoltenberg je istaknuo da je Sjevernoatlanski savez ojačao veze s Ukrajinom, ali je pojasnio da ta zemlja nije obuhvaćena Članom pet povelje NATO-a, koji omogućuje kolektivnu odbranu

Države članice NATO -a još nisu postigle konsenzus oko toga treba li Ukrajina postati članica tog vojnog saveza, izjavio je generalni seketar Sjevernoatlanskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za TV kanal HBO.

– Da biste bili čalnica NATO-a morate ispuniti NATO standarde. Mi Ukrajini pomažemo u organiziranju borbe protiv korupcije, ali 30 saveznica mora se usuglasiti, i još nemamo konsensuz oko toga kako pozvati Ukrajinu da postane naša punopravna članica – kazao je

Stoltenberg je istaknuo da je Sjevernoatlanski savez ojačao veze s Ukrajinom, ali je pojasnio da ta zemlja nije obuhvaćena Članom pet povelje NATO-a, koji omogućuje kolektivnu odbranu.

Na samitu u Bukureštu u aprilu 2008., NATO je usvojio političku izjavu da bi Ukrajina i Gruzija trebale eventualno postati članice vojnog saveza, ali im je obio ponuditi Akcioni plan za članstvo (MAP), koji predstavlja prvi korak u zakonskoj proceduri za pridruženje organizaciji. Sudeći po ekspertima iz Bruxellesa, Kijev i Tbilisi tokom proteklih 12 godina prilično su se udaljili od perspektive pridruživanja vojnom savezu.

NATO ne prima u članstvo države s neriješenim teritorijalnim problemima jer bi njihovo članstvo moglo uvući kompletan savez u vojni sukob, prenosi ruska novinska agencija TASS.