Generalni sekretar

Stoltenberg upozorio evropske članice NATO-a na podrivanje transatlantskih veza

stoltenberg

Naglasio je kako bi Evropljani i Amerikanci trebali učiniti više za jedinstvo sigurnosnog bloka

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je evropske članice Alijanse da planovima za izgradnju evropske vojske podrivaju svoje transatlantske veze.

U obraćanju na 56. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, Stoltenberg je pozdravio planove i napore EU-a u smjeru jačanja odbrambenih sposobnosti i povećanja potrošnje, ali je i upozorio saveznike da ne dupliraju vojne napore i tako udaljavaju SAD, javlja Anadolija.

– Neki kažu da je odgovor više Evrope, i slažem se s time. Ali to je samo jedan dio priče, jer više Evrope ne može značiti i samo Evropa. Svaki pokušaj da se Evropa udalji od Sjeverne Amerike ne samo da slabi transatlantske odnose i našu sposobnost da se nadmećemo na globalnoj sceni, već i rizikuje podjelu Evrope – kazao je Stoltenberg.

Naglasio je kako bi Evropljani i Amerikanci trebali učiniti više za jedinstvo sigurnosnog bloka.

– Ne vjerujem samo u Evropu, niti samo u Ameriku. Ja vjerujem u Evropu i Ameriku kada djeluju zajedno – rekao je generalni sekretar NATO-a.

U petak je počela 56. digurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.

Na konferenciji koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne zvaničnike u svijetu, ove godine učestvuje oko 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i odbrane.

Konferenciji koja traje do nedjelje, 16. februara, prisustvuje i preko 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, odbrana Evropske unije (EU), globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, cyber sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.