Globus

Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Milorada Dodika

30/11/2021
Screenshot

NATO je bio važan u izgradnji Oružanih snaga BiH kao jake, multietničke institucije

Ministri vanjskih poslova NATO-a danas u Rigi u Latviji počinju dvodnevni samit na kojem će jedna od tema biti i Bosna i Hercegovina.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, je odgovorio na novinarsko pitanje o situaciji u BiH. “Zabrinuti smo zbog Dodikove zapaljive retorike”, naglasio je.

“Prije svega, mislim da se morate prisjetiti da ste vi na Zapadnom Balkanu prešli dug put. NATO je tu prisutan od devedesetih. Pomogli smo da se okončaju dva etnička rata u BiH, a kasnije i na Kosovu i u Srbiji. Značajno smo prisutni na Kosovu kroz KFOR, kao i u BiH”, naveo je Stoltenberg .

Dodao je i da su zabrinuti zbog povećanih tenzija kojima svjedoče, te da zbog toga pozdravljaju činjenicu da NATO i EU blisko sarađuju u regiji, kako na Kosovu, tako i u BiH.

“Glede BiH smo zabrinuti zbog bilo kakvog pokušaja da se podriva multietničnost institucija, a posebno Oružanih snaga koje su jedna od najuspješnijih multietničkih i institucija u BiH. NATO je bio važan u izgradnji Oružanih snaga BiH kao jake, multietničke institucije. Zato smo zabrinuti zbog zapaljive retorike gospodina Dodika, i iz Republike Srpske”, naglasio je generalni sekretan NATO-a.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.