Globus

U državi Zamfara

Strahuje se da je velika grupa djece oteta iz škole u Nigeriji

01/09/2021
Ilustracija/Unsplash

Posljednji incident desio se u srednjoj školi u gradu Kaya, saopćilo je nekoliko lokalnih mještana Reutersu. Kaya se nalazi u ruralnoj regiji Zamfara, koja je jedna od najteže pogođenih država

Strahuje se da je velika grupa djece oteta iz škole u sjeverozapadnoj saveznoj nigerijskoj državi Zamfara, u posljednjoj u nizu masovnih otmica u regiji, saopćili su lokalni mještani i član osoblja škole u srijedu.

Više od 1.100 učenika oteto je iz njihovih škola ili koledža širom sjeverozapadne Nigerije od decembra 2020. Masovne otmice, taktika islamističkih pobunjenika na sjeveroistoku iz prethodnih godina, nedavno su izvedene na sjeverozapadu od naoružanih bandi koje traže otkupninu.

Posljednji incident desio se u srednjoj školi u gradu Kaya, saopćilo je nekoliko lokalnih mještana Reutersu. Kaya se nalazi u ruralnoj regiji Zamfara, koja je jedna od najteže pogođenih država.

Direktor škole, kontaktiran putem telefona, potvrdio je da se napad desio i kazao je da broj otete djece još nije poznat jer je prebrojavanje u toku. Kazao je da je više od 500 djece upisano u školu.

Zamfara je jedna od četiri savezne države na sjeverozapadu Nigerije koje su poduzele mjere u pokušaju da suzbiju trenutnu sigurnosnu krizu. One su zabranile prodaju goriva u kanisterima i transport šumskih stabala kamionima, u nadi da će prekinuti mobilnost kriminalnih bandi koje se kreću motociklima i logoruju u šumama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.